ua en ru

ВВП США в II кварталі 2013 р. виріс на 2,5%, - остаточні дані

Валовий внутрішній продукт (ВВП) США в II кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом ц.р. виріс на 2,5% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Про це повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) США в II кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом ц.р. виріс на 2,5% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Про це повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США.

Аналітики очікували, що ВВП США в II кварталі 2013 р. зросте на 2,6%.

Рівень у 2,5% зростання ВВП США за II квартал 2013 р. відповідає попередньою оцінкою, опублікованій в серпні.

Попередні дані, опублікованим в липні, свідчили про зростання ВВП на 1,7% в перерахунку на річну динаміку.

У I кварталі 2013 р. економіка США росла із швидкістю 1,1%. Таким чином, зростання найбільшої економіки світу в II кварталі прискорилося більш ніж в два рази.

Споживчі витрати, рушійна сила американської економіки, збільшилися в II кварталі на 1,8%, проте їх зростання сповільнилося в порівнянні з темпом I кварталу (+2,3%).

Обсяг експорту американських товарів і послуг в квітні-червні, згідно з остаточними даними, виріс на 8,0% (колишня оцінка - плюс 8,6%), що, незважаючи на перегляд в меншу сторону, є найшвидшим зростанням цього показника з кінця 2010 р. У I кварталі 2013 р. експорт США знизився на 1,3%.

Так звані "кінцеві продажі" (final sales), тобто ВВП без урахування проведених, але не проданих товарів, в II кварталі 2013 р. виросли на 2,1% (раніше повідомлялося про зростання на 1,9%) в порівнянні із зростанням всього лише на 0,2% в попередньому кварталі.

Зазначимо, що в I кварталі 2013 р. ВВП США в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 1,8% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Уповільнення темпів зростання ВВП було очікуваним, останні дані про обсяги роздрібних продажів свідчили про це.

За прогнозами експертів, ВВП США в 2013 р. повинен вирости на 2% в річному вимірі, а в 2014 р. - вже на 3,1%. Раніше американській економіці передбачали зростання на 2,3% цього року і на 3,2% у наступному.

У середині липня Міжнародне рейтингове агентство Moody's змінило прогноз по суверенному кредитному рейтингу США з "негативного" ​​на "стабільний". Сам рейтинг підтверджений на рівні AAA. Негативний прогноз по рейтингу американських боргових зобов'язань був привласнений в серпні 2011 р.

Основний вразливістю для "стабільного" прогнозу за американськими борговими зобов'язаннями в Moody's назвали ймовірне уповільнення зростання ВВП і можливе зростання соціальних витрат уряду у зв'язку з реформою охорони здоров'я.