ua en ru

Введені п'ять рівнів кваліфікації для арбітражних керуючих

Сьогодні указом міністра юстиції Олександра Лавриновича введені п'ять рівнів кваліфікації для арбітражних керуючих - розпорядників майна, керуючих санацією і ліквідаторів, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

«Буде заміна ліцензій арбітражних керуючих на свідоцтва про право на здійснення їх діяльності. Така зміна здійснюється у зв'язку з набранням чинності 19 січня нової редакції закону «Про оновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (від 22.12.2011 № 4212-VI)», - сказано в повідомленні.

Щоб отримати перший рівень кваліфікації, всім арбітражним керуючим необхідно отримати в установленому порядку свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражних керуючих.

Для отримання другого рівня необхідно проходження підвищення кваліфікації, досвід не менше трьох років на керівних посадах, а також діяльності, пов'язаної з юридичним або економічним напрямом роботи, а також мати досвід роботи не менше трьох років (або виконання повноваження арбітражного керуючого) не менше, ніж на трьох підприємствах.

Третій рівень передбачає наявність досвіду роботи на керівних посадах від п'яти років; досвід роботи арбітражним керуючим не менше п'яти років і більше, ніж на 10 підприємствах, кількість працівників, яких перевищує 100 осіб. Також потрібне виконання не менше трьох планів санації або укладення мирних договорів, забезпечення повноти погашення вимог кредиторів, згідно з реєстром вимог кредиторів, у розмірі більше 30%.

Для четвертого і п'ятого рівня необхідний досвід більше семи років на керуючих посадах на підприємствах, де частка держкапіталу перевищує 25-30%, а також забезпечення погашення вимог кредиторів більш, ніж на 70%.

«У разі невідповідності арбітражного керуючого заявленому, комісія може присвоїти йому більш низький рівень кваліфікації», - резюмується в повідомленні.

Читайте також: З початку 2013 р. в Україні зареєстровано більше 225 тис. заяв пов'язаних реєстрацією речових прав на нерухоме майно