ua en ru

Введення податку на імпорт тільки поглибить економічну кризу в Україні, - експерт

Введення податку на імпорт тільки поглибить економічну кризу в Україні, - експерт Фото: введення податку на імпорт тільки поглибить економічну кризу в Україні (Віталій Носач, РБК-Україна)

Ініціатива щодо введення 10%-го податку на імпорт, запропонована владою, не вирішить проблему з дефіцитом валюти, натомість значно поглибить існуючу економічну кризу в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на економіста Андрія Новака.

"Ініціатива щодо підвищення податків говорить про те, що нинішня влада не володіє навіть азами економічної науки. Адже наука говорить: відповіддю на економічну кризу має бути зниження податкового навантаження на бізнес і громадян. Тоді, поступово, країна з цієї кризи починає виходити. У нас же, під час глибокої кризи, при падінні ВВП, за різними оцінками, на 35-50%, уряд намагається податкове навантаження збільшити. Результати такого підходу економічній науці теж добре відомі: криза у країні буде тільки поглиблюватися та ставати важчою", - пояснив Новак.

Експерт наголосив: особливо неправильним цей підхід є, враховуючи масштабну міжнародну фінансову підтримку, яку зараз отримує Україна. Адже у таких умовах влада має максимально використовувати донорський ресурс, та підтримувати вітчизняний бізнес та громадян.

"Уряд замість того, аби повною мірою скористатися преференціями, ініціює збільшення податків. І це в той час, коли Україна має можливості значно збільшити економічну підтримку, адже весь світ розуміє: ми зараз б’ємося не тільки за себе, а й за увесь цивілізований світ. У таких умовах збільшення податків - це як мінімум непрофесійно, а як максимум - треба розглядати питання, чому ми досі не позбулися внутрішніх ворогів, які займають дуже високі посади", - резюмував Новак.

Нагадаємо, раніше глава міністерства фінансів Сергій Марченко назвав введення податку на імпорт непростою та спірною ініціативою: він підкреслив, що потрібно гарно проаналізувати її наслідки та ризики, і, можливо, варто й зовсім відмовитися від цієї ідеї.

Своєю чергою член президії ради Федерації роботодавців України Олександр Соколовський заявив, що "імпортний" податок обрушить економіку, призведе до знищення вітчизняної промисловості.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.