ua en ru

Введення 10% збору з валютних операцій в ПФ надасть гривні стабілізаційного ефекту в 2013 р., - експерти

Можливе введення 10% збору до Пенсійного фонду з продажу іноземної валюти надасть гривні стабілізаційного ефекту в 2013 р., вважають експерти.

"Враховуючи те, що вже сама заява про введення 10% збору з продажу інвалюти стала причиною стабілізації валютного ринку в останні місяці, можна спрогнозувати, що ухвалення відповідного законопроекту, яке повинне відбутися на початку наступного року, позитивно відіб'ється на гривні в 2013 р.", - сказав директор аналітичного департаменту компанії Pro Consulting Олександр Соколов.

Він переконаний, що нововведення вдарить по тіньовому ринку економіки, в першу чергу, завдяки скороченню тіньових зарплат. "Цей збір позитивний з двох сторін: він зробить невигідним для працівників підприємств отримувати зарплати в конвертах і неофіційну зарплату в іноземній валюті, а роботодавцям - її виплачувати", - додав Соколов.

Начальник відділу економічних досліджень "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький вважає, що скорочення зазначеного збору за ініціативою Нацбанку з 15% до 10% залучить більше прихильників.

"Компромісним можна вважати, що НБУ знизив запропоновану ставку оподаткування з 15% до 10%, таке рішення парламент може ухвалити. Тим більше, на користь цього говорить і рекламна кампанія, яку регулятор супроводжував ініціативу з податком: вона позитивно вплинула на ринок, адже через тиждень після оголошення ініціативи банки побачили різке зниження попиту на валюту з боку населення. А вже під кінець листопада українці продавали майже стільки ж доларів, скільки й купували", - зазначив фінансист.

Також, на його переконання, збір ускладнить розрахунки тіньовим ділкам. "Збір ускладнить життя тіньовій економіці, адже тіньові експортери та імпортери не зможуть легко обміняти долари для розрахунку всередині країни", - резюмував Заблоцький.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти в цілому законопроект №11470, що передбачає введення збору в ПФ з продажу фізособами готівкової інвалюти в розмірі 10% від суми угоди.