ua en ru

ВУЛТ розкритикував ініціативу МОЗ про надання автономії медустановам

ВУЛТ розкритикував ініціативу МОЗ про надання автономії медустановам

Ініціатива Міністерства охорони здоров'я України щодо надання автономії закладам охорони здоров'я, зокрема у вигляді їх реорганізації у комерційні підприємства, несе величезні ризики соціальної та політичної нестабільності в Україні. Про це заявили на прес-конференції у Хмельницьку представники Всеукраїнського лікарського товариства (ВУЛТ) (голова правління Микола Тищук, член правління Костянтин Надутий, члени ВУЛТ Ігор Найда і Ольга Остапенко).

За їх словами, за такого підходу однозначно знизиться доступність медобслуговування населення.

"Автономізація, це обов'язковий елемент системної, спланованої реформи, який втім може бути поетапно реалізований лише після комплексу обов'язкових мікросистемних і макросистемних змін у організації управління і фінансування галузі, кадровій політиці, рівні інформатизації тощо. Це складна і багатовимірна робота, яка не може бути якісно зроблена швидше ніж за декілька років", - наголосив Надутий.

В свою чергу Найда підкреслив, що ВУЛТ виступає не проти автономізації, а проти пропонованого порядку її безсистемного запровадження. "Відсутній механізм реального впливу на події, які розвиватимуться, адже державно-суспільний механізм контролю охорони здоров'я по суті ліквідується. Експерти вважають, що це шлях до банкротства і продажу за безцінь у приватну власність закладів охорони здоров'я", - додав він.

Представники ВУЛТ наголосили, що виступають за системні комплексні зміни, формування нової цілісної національної моделі охорони здоров'я, у якій комфортно почуватимуться і пацієнт, і лікар. Однак, на їх погляд, у законопроектах МОЗ пропонуються розрізнені фрагментарні зміни, які можуть тільки розбалансувати систему і нашкодити людям.

"ВУЛТ виступає з рішучим протестом проти такого непродуманого реформування та звертається до всіх органів державної влади щоб не допустити катастрофи у галузі", - підкреслили учасники прес-конференції.

Нагадаємо, 27 травня на засіданні Кабінету міністрів міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі повідомив про підготовку законопроекта, в якому пропонується надати більше автономії, в тому числі і у фінансовій сфері, установам охорони здоров'я.