ua en ru

"ВТБ Банк" став найбільш збитковим банком серпня

Українська "дочка" російського ВТБ сформувала в минулому місяці резерви на 14,6 млрд грн і отримала рекордний збиток. Фінанси установи погіршилися через те, що великий портфель її кредитів знаходиться в зоні АТО, передає FinClub з посиланням на Національній банк України (НБУ).

Як повідомили в НБУ, 99,9% від загального збитку всіх платоспроможних банків у серпні припали всього на один банк. Регулятор відмовився назвати цього аутсайдера. Його втрати, виходячи з даних Нацбанку, склали 14,752 млрд грн, тоді як сумарний збиток інших установ - 15 млн грн.

FinClub з'ясував, що найбільш збитковим банком серпня став ВТБ Банк. І хоча в банку не назвали точну цифру втрат, але пояснили причини їх появи та наслідки для власника. Рекордний в історії ВТБ збиток був викликаний поганою якістю кредитного портфеля. 27 серпня акціонери ПАТ "ВТБ Банк" ухвалили рішення про проведення докапіталізації банку на суму 14,5 млрд грн.

Завдяки підтримці групи ВТБ були сформовані резерви за кредитами приблизно в такому ж обсязі за національними стандартами обліку. "Формування резервів у такому розмірі було погоджено з НБУ у відповідності з проведеною діагностикою якості кредитного портфеля на вимогу МВФ", - розповів FinClub голова правління ВТБ Банку Костянтин Вайсман.

У НБУ відзначили, що від'ємний фінансовий результат "цього банку" за серпень сформувався головним чином за рахунок значних обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій - 14,6 млрд грн. Названа сума становить 86,4% від серпневих витрат на резерви платоспроможних банків (16,896 млрд грн).