ua en ru

ВРЮ відмовилася звільнити Віктора Кривенка з посади заступника голови ВС за інцидент восьмирічної давності

Вища рада юстиції (ВРЮ) відмовилася звільнити Віктора Кривенка з посади заступника голови Верховного суду (ВС) за інцидент восьмирічної давності. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Пропозицію про звільнення Кривенка після перевірки вніс перший заступник генпрокурора, член ВРЮ Ренат Кузьмін. Ініціював перевірку народний депутат VI скликання Владислав Забарський (Партія регіонів), причому звернення про порушення суддівської присяги Віктором Кривенком він подав ще в 2010 р.

На вчорашньому засіданні ВРЮ Ренат Кузьмін був відсутній, його доповідь зачитала член ради Лідія Ізовітова. Згідно зі звітом, провина Віктора Кривенка полягала в тому, що під час головування на з'їзді Ради суддів у 2005 р. він порушив регламент при обранні В'ячеслава Джуня суддею Конституційного суду. "В бюлетені біля імені Джуня стояло інше по батькові, крім того, на голосуванні він набрав 177 голосів, тоді як за регламентом необхідно отримати як мінімум половину голосів делегатів, а це 261 голос. Було проведено повторне голосування, В'ячеслав Джунь набрав тільки 258 голосів, але ці результати були затверджені", - повідомила Ізовітова.

"Все було саме так, як сказано у звіті. Я був головуючим на з'їзді Ради суддів вісім років тому. Але за бюлетені відповідав не я, а рахункова комісія. Всі інші питання я ставив на голосування та порушення присяги не допускав", - зазначив у свій захист Кривенко.

Після нетривалого обговорення в закритому режимі ВРЮ вирішила відхилити пропозицію про звільнення судді. "Рішення було прийнято одноголосно. Ми вважаємо, що в діях Віктора Кривенка немає порушення присяги судді. По-перше, він головував на з'їзді, а це не суддівська діяльність, по-друге, рішення в даному випадку приймала колегіально Рада суддів. Я думаю, що цю пропозицію було внесено на якихось інших підставах, а не у зв'язку з тим, що суддя порушив присягу", - повідомив член ВРЮ Сергій Сафулько.

Ініціатор перевірки, перший заступник міністра Кабінету міністрів Владислав Забарський коментував рішення ради без особливого ентузіазму. "Я звернувся до ВРЮ, тому що були підстави. Це історія того часу, коли я ще був народним депутатам, зараз я це коментувати не буду", - заявив він у телефонній розмові з "Комерсант-Україна".

Між тим в опозиції спроби звільнити Віктора Кривенка пояснили прагненням влади забезпечити лояльність Верховного суду. "Віктор Кривенко був єдиним опонентом представника влади Ярослава Романюка на виборах голови ВС в травні. Той факт, що людина не побоялася і пройшла ці вибори до кінця, заслуговує тільки на повагу", - заявив перший заступник глави парламентського комітету з питань правової політики Віктор Швець ("Батьківщина").

Водночас парламентарій назвав рішення ВРЮ "абсолютно правильним з точки зору законодавства і людської моралі". "Це рішення свідчить про те, що Верховний суд піде шляхом реформування, тут буде змінюватися внутрішня атмосфера, буде більш законний і неупереджений підхід. Це курс на те, щоб припинити репресії стосовно суддів Верховного суду, оскільки те, що відбувається останні 3-4 роки, в тому числі мова йде і про Віктора Кривенка, - це планомірне знищення не тільки ВС, але і всієї судової системи", - вважає Швець.