ua en ru

ВСУ скасував рішення про передачу земельних ділянок "Софії Київської" під забудову

ВСУ скасував рішення про передачу земельних ділянок "Софії Київської" під забудову Фото: ГПУ

Верховний суд України прийняв відповідне рішення 23 вересня

Верховний суд України (ВСУ) скасував рішення про передачу під забудову земельних ділянок, розташованих в охоронній зоні заповідника "Софія Київська" на Михайлівській площі в Києві. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян і держави в суді, органи прокуратури оскаржили незаконні рішення Київської міської ради, яким передано комерційним структурам під забудову земельну ділянку площею 0,5512 га по вул. Михайлівської та Михайлівській площі у Шевченківському районі міста Києва в межах охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору. Зазначена земельна ділянка розташовується в центральному історичному ареалі столиці, на території охоронної зони об'єкту всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО "Київ: собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі", - йдеться в повідомленні.

Незважаючи на те, що на вказаній території заборонена будь-яка забудова, крім будівництва особливо важливих об'єктів, у 2007 р. Київрада прийняла рішення про передачу комерційним структурам земельної ділянки для будівництва офісно-житлового комплексу.

ГПУ звернулася із заявою про перегляд зазначених судових рішень Верховним судом України. 23 вересня ВСУ скасував попередні судові рішення, а справу передала на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нагадаємо, звільнена керівництво Національного заповідника "Софія Київська" завдало шкоди державному бюджету на 1 млн грн.