ua en ru

У ЗСУ 2 тис. жінок мають офіцерські звання

У ЗСУ 2 тис. жінок мають офіцерські звання Фото: у ЗСУ жінки становлять 8% військовослужбовців (facebook.com-ato.news)

Частка жінок у Збройних силах становить 8%

У Збройних силах України наразі служить понад 20 тисяч жінок, і лише у двох тисяч є офіцерське звання. Про це зазначила співавтор дослідження "Невидимий батальйон" Анна Гриценко у статті для Opendemocracy.

Загалом частка жінок у Збройних силах становить 8% і жодна із них не має звання генерала.

Також у дослідженні вказано, що правова база Міністерства оборони виявилась застарілою для жінок, які вирішили взяти участь в антитерористичній операції. Так, правова база Міноборони, що заснована на директивах МОЗу, забороняла жінкам переносити вагу, що перевищує сім кілограмів. Це не дозволяло жінкам оформлятися офіційно на службу в АТО. Так, жінки у зоні бойових дій по документах були бухгалтерами, а по факту могли виконувати обов'язки гранатометника. У результаті жінки щомісячно недоотримували 200 євро та втрачали премії і пільги.

"За юридичною невидимістю неминуче прийшла інфраструктурна - відсутність форми, взуття, засобів жіночої гігієни та доступу до гінекології в умовах фронту. Лише в 2017 році Міністерство оборони потурбувалося жіночою білизною для військовослужбовців", - йдеться у дослідженні.

У грудні 2017 року Верховна рада України прийняла у першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях". На переконання авторів проекту "Невидимий батальйон", ухвалення цього закону дасть можливість розширити перелік військових професій, які зможуть опанувати жінки під час служби у ЗСУ.

Нагадаємо, раніше у Міноборони повідомляли, що понад 30 тис. контрактників вступили на службу до ЗСУ в 2017 році. Кандидатам на військову службу за контрактом із числа жінок запропонували посади в бойових військових частинах, мобільних госпіталях і окремих санітарних ротах.