ua en ru

Набув чинності закон щодо нових податків для фізосіб-підприємців

Набув чинності закон щодо нових податків для фізосіб-підприємців Фото: з січня окремі категорії ФОП повинні платити нові податки

Окремі категорії ФОПів мають платити єдиний соціальний внесок 704 гривні на місяць

Сьогодні, 1 січня 2017 року, набув чинності законопроект №5130 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Про це свідчать норми закону.

Відповідно до закону, вже з 1 січня окремі категорії фізичніх осіб-підприємців (ФОПів), зокрема другої та третьої груп, мають платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку.

При цьому раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було - сплачувати не було необхідності.

Зазначається, що перша група спрощенців має можливість сплачувати половину мінімального страхового внеску у розмірі 352 гривні на місяць.

Крім того, в частині плати за надання адміністративних послуг, сплати судового збору та державного мита встановлюється прив'язка розміру платежів до прожиткового мінімуму для працездатних осіб замість мінімальної зарплати.

Відповідно до закону, також передбачається завершення реорганізації Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та впровадження Фонду соціального страхування України як нового соціального інституту; відновлення щорічного перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (близько 220 тис осіб); здійснення перерахунку страхових виплат потерпілим на виробництві, розміри яких, у перерахунку на 100% втрати працездатності, менше мінімальної заробітної плати (близько 67 тис. осіб).

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав відповідний законопроект №5130 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" у кінці грудня 2016 року.