ua en ru

Слідом за Mail.ru на IPO можуть вийти й інші інтернет-компанії, - експерти

Слідом за інтернет-холдингом Mail.ru Group (раніше - Digital Sky Technologies) на IPO можуть вийти й інші інтернет-компанії. Таку точку зору висловили експерти в ефірі РБК-ТБ.
Успішний досвід Mail.ru може підштовхнути інші компанії цього сектора в майбутньому році вийти на первинний ринок акцій, вказав керуючий директор по Росії компанії M:Communications Том Блеквел. На його думку, інвестори, які не встигли вкласти свої кошти в Mail.ru, готові до подібних пропозицій. При цьому він зазначив, що інвестиції в інтернет-активи можуть бути як спекулятивні, так і довгострокові.
Однак експерт вважає, що багато чого буде залежати від того, чи зуміють інтернет-компанії "монетизувати аудиторію". У разі успіху попит на активи цього сектору в 2011 р. буде достатньо високим.
Що стосується акцій Mail.ru Group, то, як відзначив аналітик UniCredit Securities Володимир Кузнєцов, в короткостроковій перспективі їх вартість не впаде, так як "двадцятикратна перепідписка на папери ще не задоволена".
За оцінкою експертів, на ринку є мало інтернет-компаній, в які можна інвестувати, - по одній з Китаю, Індії та ПАР. Загалом на ринку склалася досить сприятлива ситуація для виходу на IPO, вважають аналітики.
Нагадаємо, що попит на розміщувані акції Mail.ru Group в ході IPO перевищив пропозицію в 20 разів. Ціна одного паперу була визначена по верхній межі діапазону в 23,7-27,7 дол. Загальний обсяг залучених коштів становить 1,003 млрд дол. Сама компанія залучила на розміщенні 92 млн дол., включаючи кошти від реалізації опціону. Акціонери Mail.ru Group виручили від розміщення понад 900 млн дол. Капіталізація холдингу була оцінена більш ніж в 5,7 млрд дол. У перший же день в ході попередніх торгів розписки подорожчали більш ніж на третину.
Про намір провести IPO з лістингом на Лондонській фондовій біржі компанія оголосила 11 жовтня 2010 р. Як повідомлялося, Mail.ru Group запропонувала інвесторам у вигляді глобальних депозитарних розписок (GDR) такі активи: інтернет-компанію Mail.ru, сервіс миттєвих повідомлень ICQ, соціальну мережа "Однокласники", 24,99% соцмережі "Вконтакті", 25,09% платіжної системи Qiwi, 2,38% найбільшої соціальної мережі Facebook, 5,13% "знижкового" сервісу Groupon і 1,47% виробника ігор для соціальних мереж Zynga.
Mail.ru стала єдиною російською інтернет-компанією, чиї акції мають обіг у Лондоні: на початку 2010 р. провайдер інтернет- та медіапослуг "Рамблер Медіа" провів делістинг з цього майданчика.
Російський інтернет-холдинг Digital Sky Technologies (DST), підконтрольний Юрію Мільнеру, Григорію Фінгеру і Алішеру Усманову, змінив назву на Mail.ru Group 16 вересня 2010 р. Як пояснювали в холдингу, зміна назви пов'язана з операційним вектором подальшого розвитку компанії. DST Global, що також входить у групу, продовжить фокусуватися на інвестиціях в міжнародні інтернет-компанії.
У серпні 2010 р. DST закрила угоду з південноафриканської медіакомпанією Naspers, в результаті якої інтернет-холдинг консолідував понад 99,9% компанії Mail.ru, керуючої однойменним інтернет-порталом. Також DST консолідувала 100% соціальної мережі "Одноклассники.ru". У середині липня 2010 DST придбала сервіс обміну миттєвими повідомленнями ICQ.