ua en ru

На Всеукраїнський з'їзд шахтарів у Києві приїдуть близько 10 тис. гірників, - профспілки

Профспілка працівників вугільної промисловості України (ППВП) проведе з'їзд шахтарів, їх почує вся Україна і керівництво нашої країни. Про це на засіданні президії ППВП 2 квітня заявив глава профспілки Віктор Турманов, звертаючись до присутнього міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демичишина.

"Я хочу сказати від імені шахтарів: жодної шахти ви не закриєте", - підкреслив він.

Турманов також повідомив, що на цей з'їзд профспілки запросять керівників країни: Президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та голову Верховної ради Володимира Гройсмана.

"Нехай вони скажуть, чому одна людина, нехай вона навіть міністр, взяла собі і вирішила, що у вугільній галузі буде забрана держпідтримка, яка існувала 23 роки", - зазначив він.

Турманов нагадав про коаліційну угоду, в якій передбачені плани вийти на бездотаційне існування вугільної галузі України тільки до 2020-2021 рр. "І це мені підтвердили при зустрічі як спікер парламенту Гройсман, так і прем'єр-міністр Яценюк. А у нас вийшло, що вже в 2015 р. шахтарів повністю позбавили всій держпідтримки", - зазначив голова ППВП.

Активно критикували політику, що проводиться міністром Демчишиним, також запрошені на президію ППВП лідери іншої шахтарської профспілки України - Незалежної профспілки гірників України (НПГУ).

Голова обласного об'єднання НПГУ Західного Донбасу Віктор Грек у своєму виступі сказав: "Міністр не знає, як відповісти на наші питання, не володіє ситуацією, не здатний вирішувати питання, так що досить вести порожні розмови з цією людиною - дайте йому аркуш паперу, нехай пише заяву про звільнення".

Оскільки, за словами представників профспілок, конструктивного діалогу з Демчишиним не вийшло, Незалежна профспілка гірників України та Профспілка працівників вугільної промисловості України планує незабаром провести Всеукраїнський з'їзд шахтарів, для підтримки якого в столицю прибуде близько 10 тис. шахтарів. Попередня, але ще не затверджена дата з'їзду - 15-16 квітня, вже створено організаційний комітет по його підготовці.

"Сьогодні ми знову чуємо від міністра, як і в грудні і січні, що його цікавить одне питання: скільки шахт треба закрити. - Не дадуть шахтарі закрити шахти, принципово не будемо давати згоди", - заявив Турманов і додав, що "це головна вимога шахтарів, чітко озвучена на останніх акціях протесту".

За результатами президії ППВП прийнято рішення домагатися від Верховної Ради України внесення змін до бюджету на 2015 р., які б повернули держпідтримку вугільній галузі, як це передбачено в коаліційній угоді, від міністерства енергетики та вугільної промисловості - погашення у повному обсязі заборгованості по зарплаті і своєчасних розрахунків з шахтарями за видобувається вугілля. Шахтарі також вимагають встановлення ціни на видобувається вугілля в розмірі 1500 грн за тонну. Така ціна дозволила б галузі вижити без держдотацій.