ua en ru

Всеукраїнський депозитарій цінних паперів пропонує об’єднання Національному депозитарію України

Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) пропонує об'єднання Національному депозитарію України (НДУ). Про це на прес-конференції заявив голова правління ВДЦП Микола Швецов, передає кореспондент РБК-Україна.

"В більшості країн держава взагалі не бере участі в капіталі Центрального депозитарію, проте ми розуміємо що Кабінет Міністрів не піде на такий крок і загалом акціонери ВДЦП визнають що доля держави в Центральному депозитарії, при об'єднанні ВДЦП та НДУ може бути, по нашим розрахункам, біля 40%, а близько 60% будуть належати учасникам ринку", - заявив М.Швецов. При цьому, за його розрахунками процес об'єднання двох депозитаріїв може зайняти близько 300 днів.

Нагадаємо, 4 лютого заступник голови державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Віктор Івченко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією створити Центральний депозитарій України на базі Державного депозитарію України, який контролюється державою. 7 лютого 2011 р. М.Азаров затвердив склад робочої групи зі створення Центрального депозитарію. В таку групу не увійшли представники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів, створеного представниками фондового ринку.

За результатами роботи в 2010 р ВДЦП обслуговував 86,2% (470,5 млрд грн) обсягу депозитарних активів, в той час як НДУ обслуговував 13,8% (75,6 млрд грн).