ua en ru

Всеправославний собор відбудеться в 2016 р в Стамбулі

У Стамбулі закінчилася робота комісії з підготовки матеріалів для майбутньої зустрічі Предстоятелів помісних Православних Церков. Патріарх Московський Кирило , напередодні прибув в Стамбул , зустрівся з Патріархом Константинопольським Варфоломієм.
У процесі обговорення відбувся обмін думками з широкого кола питань , пов'язаних, в тому числі, з ходом підготовки Всеправославного Собору.

Митрополит Іларіон (Алфєєв), голова делегації РПЦ , у своїх виступах відзначив важливість і відповідальність підготовчої роботи, яка повинна враховувати наявність певних розбіжностей в поглядах між помісними Церквами.

" Єдність Святої православної Церкви , яке ми зберегли протягом двох тисяч років , не маючи в своєму розпорядженні тих адміністративних інструментів єдності , які має, наприклад , Католицька церква , - саме по собі настільки дорогоцінний наше надбання , що потрібно, насамперед , подбати про тому, щоб його зберегти і зміцнити " , - наводить агентство" Благовест- інфо "слова митрополита.

При цьому він , відповідно до постанов Архієрейського Собору РПЦ 2013 року, вказав на необхідність прийняття рішення на Соборі методом досягнення консенсусу. Голова ВЗЦЗ МП також підкреслив: " Ми повинні подумати не тільки про благополучне завершення Собору , а й про подальшій рецепції його рішень - про те , щоб його результати були прийняті в помісних православних Церквах".

У ході роботи підготовчої комісії було визнано, що зустріч Предстоятелів носитиме консультативний характер , оскільки кожен Предстоятель про результати зборів повідомить членам Священного Синоду своєї Церкви , які будуть мати судження про прийняті рішення.