ua en ru

Світовий банк планує допомога країнам-сусідам Сирії

Світовий банк планує допомога країнам-сусідам Сирії Фото: Світовий банк

Банк домовляється з країнами-донорами про оплату відсотків по потенційному кредиту для Йорданії і Лівану

Світовий банк розглядає можливість надати фінансову допомогу країнам-сусідам Сирії, змушеним брати великий потік біженців, передає ВВС з посиланням на слова представників банку.

У матеріалі йдеться, що допомога буде потрібна в першу чергу таким країнам, як Ліван і Йорданія. Найбільш вірогідними фінансовими донорами в цьому проекті стануть держави великої сімки, країни Перської затоки і деякі невеликі європейські економіки. За даними представників світового банку, частина країн вже надали свою згоду і гроші надійдуть протягом 4 - 6 місяців.

Як передає ВВС, кількість біженців, які знаходяться в сусідніх з Сирією країнах обчислюється мільйонами. Найбільше вимушених переселенців в Туреччині, але найбільші фінансові втрати зазнають порівняно невеликі держави, такі як Ліван і Йорданія. За орієнтовними даними, кількість біженців в цих країна вже досягла 30% і 20% від населення, відповідно.

Зараз Світовий банк обговорює з потенційними країнами-донорами вид фінансової підтримки, яка буде надана сусідів Сирії. Справа в тому, що Йордан і Ліван відносяться до категорії держав з середнім рівнем доходу і банк не може надати їм грант або дуже дешевий кредит, як у випадку з державами з низьким достатком. У свою чергу, Ліван і Йорданія не згодні платити високий відсоток за кредит, наданий для вирішення проблеми, у виникненні якої ці країни не брали ніякої участі. Саме з цієї причини Світовий банк звертається до країн-донорів з проханням покрити частину витрат на виплату відсотків.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ООН і Світовий банк планують залучати додаткові кошти для вирішення проблеми біженців. Міжнародні організації випустять облігації для підтримки соціальних проектів.