ua en ru

Світовий банк оцінив у 32-50 млрд дол. вартість держвласності РФ, що підлягає приватизації

Вартість власності в РФ, що підлягає продажу, становить від 32 млрд дол. до 50 млрд дол., або 2-3% ВВП. Така оцінка наводиться в доповіді Світового банку (СБ) про економіку Росії за березень 2011 р., повідомляє РБК.

"Запланована урядом приватизація міноритарних пакетів акцій деяких стратегічних підприємств і одночасний продаж активів, які не мають стратегічного значення, - одна з найважливіших реформ останніх років", - наголошується в документі.

Експерти СБ нагадують, що заявленими цілями цього етапу приватизації є скорочення частки участі держави в держпідприємствах, раціоналізація структури майна, яке все ще знаходиться у державній власності, а також впровадження нових технологій і поліпшення ділової практики на приватизованих підприємствах.

Нагадаємо, що уряд РФ заявляло про плани приватизувати в 2011 р. 7,6-відсотковий пакет акцій "Сбєрбанку Росії". Держпакет у розмірі 9% планується приватизувати протягом наступних трьох років, при цьому частка основного акціонера кредитної організації - Банку Росії - не буде зменшена нижче контрольної. Також розглядався варіант зниження держчастки в банку нижче контрольної. Однак для такого зниження частки Центрального банку РФ, який в даний час володіє більше 60% голосуючих акцій Сбєрбанку, необхідна зміна закону "Про Центральний банк".

Також держава планує приватизувати в 2010-2012 рр. до 30% акцій ВТБ. Представники уряду РФ заявляли про готовність обговорювати питання про зниження частки нижче контрольної. Відповідно до прогнозних планом приватизації федерального майна на 2011-2013 рр. планувалося в 2010 р. продати 10% акцій ВТБ, в 2011 р. - ще 10%, а в 2012 р. - ще 15% мінус одна акція. Таким чином, у держави залишиться контрольний пакет, нижче якого його частка може опуститися лише в 2013-2015 р.