ua en ru

Світовий банк схвалив три проекти для України вартістю 1,48 млрд долл

Сьогодні Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила три нових проекти для України загальною вартістю1,48 млрд дол.

Сьогодні Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила три нових проекти для України загальною вартістю1,48 млрд дол. Це нове фінансування посилюватиметься наданням технічної допомоги та проведенням діалогу з владою з метою прискорити проведення важливих структурних та макроекономічних реформ, йдеться у повідомленні прес-служби Світового банку.

Пакет з трьох нових проектів, схвалений сьогодні Радою директорів Банку, є частиною загального обсягу допомоги Україні, про яку uрупа Світового банку оголосила в березні цього року. Планується, що ця допомога, в розмірі до 3,5 млрд дол., надійде до кінця 2014 р.

Перша позика на політику розвитку в сумі 750 млн дол., - це перша із двох запланованих операцій з підтримки бюджету. Це фінансування дозволить провести реформи, критично важливі для подолання теперішньої економічної кризи в Україні. Вони закладуть основу для відновлення сталого зросту економіки із залученням всіх верств населення. Ця позика має сприяти підвищенню ефективності роботи, відкритості та підзвітності органів державної влади. Вона використовуватиметься для зміцнення регуляторної бази і скорочення витрат на ведення бізнесу; а також для подальшого реформування неефективних і несправедливих комунальних субсидій з одночасним проведенням заходів щодо захисту бідних верств населення.

У рамках Проекту підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України вартістю 382 млн дол. в 10 містах по всій країні муніципальні теплоенергетичні компанії одержать допомогу для підвищення якості своїх послуг та матимуть змогу реалізувати цілу низку заходів щодо зменшення виробничих витрат та викидів шкідливих речовин в атмосферу. Проект містить допомогу в розмірі 50 млн дол. від Фонду чистих технологій, який спеціалізується на наданні країнам з середнім рівнем доходу фінресурсів для запровадження технологій, використання яких значно знижує рівень викидів вуглецю.

У рамках Другого Проекту розвитку міської інфраструктури вартістю 350 млн дол. надаватиметься фінансування 10 водопостачальним комунальним підприємствам по всій країні та одній компанії з утилізації твердих відходів. Проект дозволить підприємствам-учасникам поліпшити якість та ефективність послуг завдяки модернізації та вдосконаленню застарілої інфраструктури водопостачання та водовідведення, а також нарощенню інституційної спроможності. Це забезпечить кращий доступ до послуг водопостачання, водовідведення та утилізації твердих відходів для понад 6 мільйонів громадян. Проект також містить адресну допомогу в розмірі 50 млн дол. від Фонду чистих технологій.

Світовий банк є основним партнером України в галузі розвитку. З урахуванням цих нових інвестицій поточний кредитний портфель Світового банку сягне 3,39 млрд дол. в рамках 11 операцій у країні. З моменту приєднання України до Світового банку в 1992 р. зобов'язання банку в країні сягнули понад 8,5 млрд дол. в рамках 43 проектів і програм.