ua en ru

ВРУ планує спростити доступ засуджених та взятих під варту осіб до правосуддя

ВРУ планує спростити доступ засуджених та взятих під варту осіб до правосуддя Фото: Верховна Рада України

Пропонується уніфікувати процедуру звернення

Народні депутати України підтримали в першому читанні за основу законопроект №2255а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань)". За відповідне рішення проголосував 251 депутат ВРУ, передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 537 та 539 Кримінального процесуального кодексу України для того, щоб уточнити, що справи про оскарження інших рішень, дій чи бездіяльності адміністрації установ виконання покарань, а також установ попереднього ув'язнення розглядаються районними судами, в межах територіальної юрисдикції яких засуджений відбуває покарання. У відповідності до змін, розгляд справ в таких випадках повинен здійснюватись в порядку адміністративного судочинства.

"Такий підхід надасть можливість уникати завантаження адміністративних судів великою кількістю справ засуджених щодо оскарження рішень, які не мають високого ступеня значимості (як-то оскарження догани чи поміщення у дисциплінарний ізолятор) і, в той же час, зберегти використання засад адміністративного судочинства, які за своєю правовою природою є більш підходящими для вирішення такої категорії справ", - роз'яснюють автори законодавчої ініціативи.

Підкреслюється, що уніфікуватиметься процедура звернення - переважна більшість справ засуджених здійснюватиметься судом за місцем відбування покарання. При цьому до одних категорій справ застосовуватимуться правила адміністративного судочинства, а до іншого - кримінального.

Пропонується закріпити, що питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку, які окремо не перераховані у статті 537 вирішуватимуться судом за місцем відбування покарання, а не судом, який ухвалив вирок, як це було раніше. Це дозволить суттєво пришвидшити та спростити судовий процес щодо різного роду питань, які виникають під час виконання вироку і не відносяться до жодної із перерахованих у статті 537 категорії.

Крім того, пропонується закріпити, що засуджені та особи, взяті під варту звільняються від сплати судового збору у справах, пов'язаних із питаннями, які вирішуються судом під час виконання вироку у відповідності до статті 537 КПК України, у разі відсутності на їх особових рахунках достатніх для сплати судового збору коштів.

Нагадаємо, парламент планує оголосити амністію в 2015 році найбільш вразливим категоріям засуджених. Законопроект №2118 в першому читанні за основу підтримали 240 народних депутатів.