ua en ru

ВРУ зобов’язала мінфін брати участь у виведенні з ринку неплатоспроможного банку

ВРУ зобов’язала мінфін брати участь у виведенні з ринку неплатоспроможного банку Фото: ВРУ

За відповідне рішення проголосували 248 нардепів при 226 мінімально необхідних

Верховна Рада України підтримала у другому читання та в цілому законопроект № 2045а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку". За відповідне рішення проголосували 248 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Закон удосконалює процедуру виведення з ринку неплатоспроможних банків та посилює захист прав вкладників.

Так, до сфери гарантування виплат долучаються вклади фізичних осіб-підприємців; започатковано модель консолідованого офісу, що дозволить Фонду гарантування вкладів фізичних осіб більш ефективно здійснювати управління активами неплатоспроможних банків з метою задоволення більшого кола вкладників та кредиторів таких банків.

Законом встановлено особливості виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, згідно з якими "Держава в особі Міністерства фінансів України або в особі банку, в якому держава є власником частки понад 75% акцій (крім санаційного банку), має право брати участь у виведенні з ринку неплатоспроможного банку, що відповідає критеріям, визначеним Кабінетом міністрів України за погодженням з Національним банком України. Держава в особі Мінфіну або в особі державного банку зобов'язана брати участь у виведенні з ринку неплатоспроможного банку, який згідно постанови Національного банку України визначений системно важливим".

Законом також встановлено, що виведення з ринку неплатоспроможного банку за участю держави здійснюється протягом двох календарних днів починаючи з дня, наступного за днем початку процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб протягом двох календарних днів під час виведення банку у спосіб, визначений пунктами 4 або 5 частини другої статті 39 цього Закону, за поданням Міністерства фінансів України, призначає членів правління та ради банку. Норми статті 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність" не поширюються на банк, придбаний державою відповідно до цієї статті.

Нагадаємо, 18 червня 2015 р. Верховна Рада України підтримала цей закон у першому у читанні. За відповідне рішення проголосували 234 нардепи з 226 мінімально необхідних.