ua en ru

З початку боїв за Мосул місто покинули близько 100 тис. біженців, - ООН

З початку боїв за Мосул місто покинули близько 100 тис. біженців, - ООН Фото: розбомблене місто Мосул

В ООН очікують найближчим часом до 700 тисяч біженців

Від початку операції зі звільнення Мосула від бойовиків "Ісламської держави" (ІД) кількість біженців, що залишили Мосул, сягнула 96 тисяч осіб. Про це заявив представник Управління верховного комісара ООН із питань біженців (УВКБ ООН) Бруно Геддо, передає DW.

Зазначено, що здебільшого йдеться про місцевих жителів, які покинули свої помешкання, коли до їхніх районів увійшли військові. Покинути райони, що й досі перебувають під контролем ісламістів, складно та надзвичайно небезпечно, пояснює Геддо. В УВКБ ООН очікують найближчим часом "до 700 тисяч біженців", яких необхідно буде десь розмістити, забезпечити харчами та водою.

Найбільша військова операція з часів повалення в Іраку режиму Саддама Хусейна в 2003 році триває два місяці. Іракська армія за підтримки курдських загонів та озброєних загонів шиїтів оточила захоплене ІД місто-мільйонник Мосул, що нині є практично відрізаним від зовнішнього світу. За приблизними оцінками, в Мосулі залишаються 5 тисяч бойовиків. Мосул залишається останнім великим містом, яке контролюють ісламісти в Іраку. Як повідомлялося, поблизу Мосула ІД вдалося налагодити промислове виробництво зброї.

Нагадаємо, раніше командувач військами США в Іраку Стівен Таунсенд заявив, що операція зі звільнення Мосула від бойовиків "Ісламського держави" може протривати ще два місяці.