ua en ru

Під час боїв за Мосул бойовики ІДІЛ вбили понад 700 мирних жителів, - ООН

Під час боїв за Мосул бойовики ІДІЛ вбили понад 700 мирних жителів, - ООН Фото: ІДІЛ (youtube.com televisionOrient)

Джихадисти здійснювали масові викрадення

Під час битви за іракське місто Мосул бойовики ІДІЛ вбили, щонайменше, 741 мирного жителя. Про це повідомляє ВBС, посилаючись на доповідь ООН.

Крім цього, джихадисти здійснили масові викрадення, використовували людей як "живий щит", навмисно обстрілювали будинку і цивільних, які намагаються бігти.

"Відповідальні особи повинні відповідати за їх огидні злочини", - сказав глава ООН з прав людини Зейд Раад Аль Хусейн.

Він також закликав до розслідування передбачуваних порушень з боку іракських сил.

Також в ООН заявили, що ще 461 цивільний загинув в результаті іракських військових і повітряних ударів коаліції під керівництвом США під час найбільш інтенсивного етапу битви, яка тривала з листопада 2016 року по липень 2017 року.

У цілому, щонайменше 2 тисячі 211 мирних жителів були вбиті і ще 1 тисяча 673 були поранені під час військової операції проти ІДІЛ.

"В ході операції по поверненню міста Мосула тисячі мирних жителів піддавалися шокуючим порушенням прав людини і явним порушенням міжнародного гуманітарного права", - сказав Зейд.

Крім цього, в доповіді міститься заклик до міжнародного співтовариства вжити заходів для забезпечення того, щоб відповідальні за "міжнародні злочини", такі як геноцид, злочини проти людства і військові злочини, були підзвітні. Також організація настійно закликає Ірак визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС).

Нагадаємо, в кінці жовтня армія Іраку розпочала новий наступ на Мосул, першу атаку відбили збройні формування Курдистану.