ua en ru

Тимчасовий уряд Киргизстану розглядає можливість арешту К.Бакієва.

Тимчасовий уряд Киргизстану розглядає можливість арешту поваленого Президента країни Курманбека Бакієва і офіційне висунення йому звинувачень в загибелі 81 людини. Таку заяву зробила сьогодні глава тимчасового уряду республіки Роза Отунбаєва.
"К.Бакієв повинен зрозуміти, що він попав в безвихідь", - сказала Р.Отунбаєва в інтерв'ю агентству Reuters. - Коли він буде арештований ми зможемо провести розслідування і допитати його відповідно до закону". Вона також додала, що тимчасовий уряд не може гарантувати безпеку К.Бакиеву після скоєного насильства. "Якщо чесно, ми навряд чи можемо стримати тих, хто готовий кинутися на захист К.Бакієва з рушницями. Ці люди охоплені помстою", - сказала вона.
Напередодні спеціальний посланець ОБСЄ Жанібек Карібжанов повідомив, що тимчасовий уряд Киргизстану зробив перші спроби переговорів з Президентом країни Курманбеком Бакієвим. У цій заяві він посилався на свої надійні джерела в киргизькому тимчасовому уряді.
Раніше тимчасовий уряд Киргизстану, що прийшов до влади після масових протестів опозиції 6-7 квітня 2010 р., повідомив, що готовий гарантувати безпеку Президентові Курманбеку Бакиеву, якщо він складе повноваження, і запропонував йому залишити країну.
Безлади в Киргизстані почалися 6 квітня 2010 р. в Таласі, після того, як напередодні Народного курултаю (з'їзду) опозиції був затриманий один з опозиційних лідерів. Потім хвилювання перекинулися на інші міста Киргизстану, а вранці 7 квітня 2010 р. масові виступи опозиції почалися в столиці країни Бішкеку. Влада застосували силу для боротьби з протестувальниками, зокрема вогнепальну зброю. За останніми даними, в результаті безладів загинула 81 людина. Протестувальникам вдалося захопити владу в місті і сформувати тимчасовий уряд на чолі з опозиційним лідером Розою Отунбаєвою.