ua en ru

Тимчасове призупинення діяльності сайтів Держреєстру було викликано несанкціонованим втручанням, - Лукаш

Міністр юстиції України Олена Лукаш прокоментувала ситуацію, яка виникла у зв'язку з тимчасовим призупиненням діяльності Єдиних та Державних реєстрів. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"1 жовтня 2013 року у зв'язку з технічними проблемами, які виникли під час ведення реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України, які здійснюється державним підприємством "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України, став неможливий доступ до реєстрів, які забезпечують діяльність Державної реєстраційної служби України, Державної виконавчої служби України, органів юстиції та нотаріусів. За попередньою інформацією... стався збій програмного забезпечення, яке було розроблено ТОВ "Арт-мастер" та ТОВ "3-Т", внаслідок чого була заблокована діяльність всіх користувачів, які використовують зазначені реєстри. Фізичні та юридичні особи були позбавлені можливості реалізувати свої конституційні права і свободи", - заявила Лукаш.

Детальний огляд програмного забезпечення і аналіз ситуації показав, що сталося несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерного обладнання, автоматизованих систем та комп'ютерних мереж Мін'юсту, що призвело до блокування інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації.

На даний момент фахівцями Інформаційного центру" приймаються цілодобові заходи щодо невідкладного відновлення роботи реєстрів. Якість і повнота реєстрів не постраждали, і, за оцінками експертів, вже 3 жовтня 2013 р. реєстри повинні заробити в звичайному режимі.