ua en ru

Лікарі та активісти вимагають від МОЗ звільнити головного лікаря ЦМХО Рикова

Громадське об'єднання "Асоціація захисту прав громадян України", представники інших громадських організацій та лікарі Центру мікрохірургії ока (Київ) передали до Міністерства охорони здоров'я звернення, в якому вимагають звільнити головного лікаря Центру Сергія Рикова і порушити проти нього кримінальну справу, повідомили в Асоціації.

Нагадаємо, 21 березня під стінами Міністерства охорони здоров'я України пройшов мітинг з метою привернути увагу громадськості та державних органів до проблем Центру мікрохірургії ока.

"Лікарі просять Міністерство охорони здоров'я, громадськість міста захистити їх від тиску з боку головного лікаря Центру Сергія Рикова. Він, як і деякі інші лікарі, виконуючи злочинний наказ Януковича, відмовляв у наданні медичної допомоги постраждалим під час протистоянь. Лідери Майдану зі сцени обіцяли нам, що прийшовши до влади, вони розберуться з такими керівниками (примітка - медустанов), що такі керівники будуть звільнені і притягнуті до відповідальності. Але, на жаль, такі керівники все ще перебувають в своїх кріслах. Тому ми вимагаємо від керівництва Міністерства охорони здоров'я виконання обіцянок, даних на Майдані", - заявив на мітингу Володимир Лесик, керівник ГО "Асоціація захисту прав громадян України".

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Руслан Салютин вислухав мітингувальників і прийняв їх звернення.

"Є у нас розуміння. Але враховуючи той факт, що Міністерство не є структурою, якій безпосередньо підпорядковується ця установа (Центр мікрохірургії ока), питання щодо вирішення проблеми, яка назріла в лікарні, лежить у площині роботи департаменту охорони здоров'я Київської міськадміністрації, а також у площині діяльності правоохоронних органів", - прокоментував Салютин.

Один з учасників мітингу, який 18 лютого отримав поранення ока, розповів як лікарі Центру мікрохірургії ока ховали його від головного лікаря і таємно надавали допомогу.

"Увечері близько 23 години я отримав поранення на барикаді біля Будинку профспілок, під годинником. Зрозумів, що працює тільки одне око, в іншому відчував різкий біль. Мене відправили в Будинок профспілок на 3-й поверх. Лікарі-волонтери там надали мені першу допомогу, кілька разів до мене підходили і допомагали - то літня жінка, то молодий хлопець. Все це були лікарі, яким були не байдужі поранені. Але ситуація з оком була складна, тому один з лікарів запропонував додатково обстежити мене в Центрі мікрохірургії ока, де було необхідне обладнання", - згадує Олексій Демченко, який постраждав під час протистояння на Майдані.

"Поранених в очі в ті дні на Майдані було дуже багато у зв'язку з активним використанням світлошумових гранат, які кидали прямо в натовп. Тому я був не єдиний, кого відправили на обстеження в очну клініку (примітка - Центр мікрохірургії ока). Коли я був там, людей вносили і виносили через вікна, щоб ті, хто фіксував надходження хворих, не дізналися про нас і не викликали міліцію. Мені все швидко зробили, перевірили око на деяких пристроях, і мене друзі відразу ж забрали звідти додому, бо залишатися там було небезпечно", - розповів Олексій.

Пізніше з'ясувалося, що Олексій потребував більш складних операцій, які були зроблені пізніше 11 і 12 березня на базі Центру мікрохірургії ока.

"Мені зробили дві операції повністю безкоштовно. Лікарі знайшли кришталик, знайшли медикаменти, дбали про мене. Але все той час, який я там перебував, я відчував, що керівництво клініки незадоволене такою ситуацією. Було помітно тиск на лікарів через те, що вони допомагали тоді на Майдані таким, як я".

Нагадаємо, 19 лютого в самий розпал протистоянь у Києві, незважаючи на велику кількість постраждалих з травмами очей, на сторінці Центру мікрохірургії ока в мережі Facebook було опубліковано оголошення, що Центр "приймає на госпіталізацію виключно у випадках дитячих травм", дорослим, а тим більше особам, постраждалим на Майдані, клініка рекомендувала звертатися в інші медустанови.

У самому Центрі був поширений наказ головного лікаря Сергія Рикова, згідно з яким завідуюча приймальним відділенням Центру була зобов'язана щодня надавати інформацію в правоохоронні органи про кількість поранених з Майдану. Група лікарів Центру тоді виступила проти цього нелюдського наказу та не погоджуючись з політикою керівництва, надавала допомогу постраждалим без всякого оформлення, оперуючи їх на базі інших медичних установ столиці.

Загиблий журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій також перший раз був поранений в око на вулиці Грушевського 19 січня. Першу операцію йому змушені були провести в Олександрівській лікарні, а не в профільній медустанові - Центрі мікрохірургії ока.

Пізніше, 26 лютого, головний лікар Центру мікрохірургії ока Сергій Риков зібрав трудовий колектив на збори, куди увірвалася група озброєних людей в масках і намагалася залякувати лікарів, погрожувати їм розправою. Головний лікар Риков повідомив співробітникам, що це він запросив людей зі зброєю і представив їх як членів "Правого сектору". Про цю конфліктну ситуацію тоді розповів у своєму акаунті в Facebook один з лікарів Центру Хассан Фархат.

Пізніше з'ясувалося, що активістів "Правого сектору" не було серед бійців, що прибули в Центр. Керівництво "Правого сектору" офіційно це підтвердило. Озброєні люди виявилися співробітниками охоронної фірми, яку найняв головлікар Риков.

У зв'язку зі спробами тиску на персонал, нелюдськістю керівництва Центру, звідти звільнилися всесвітньо відомі професори Микола Сергієнко та Юрій Кондратенко. Нагадаємо, саме Микола Сергієнко першим в Україні винайшов, впровадив у виробництво і застосував на практиці штучний кришталик ока.