ua en ru

ВР скасувала нову редакцію Бюджетного кодексу.

Верховна Рада України скасувала закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України". За пропозицію бюджетного комітету перенести повторний розгляд нової редакції Бюджетного кодексу на VI сесію проголосували 205 депутатів з 438 зареєстрованих в залі. За подолання вето Президента України Віктора Ющенка на цей закон проголосували 199 депутатів з 438 зареєстрованих в залі. Таким чином закон вважається скасованим.

Нагадаємо, цей закон був прийнятий Верховною Радою 23 червня. Тоді за це рішення віддали свої голоси 232 народних депутати. Нова редакція Бюджетного кодексу передбачала формульну систему трансфертних взаємин між державним та більш ніж 12 тис. місцевих бюджетів.

Проте, 20 липня Президент наклав вето на нову редакцію Бюджетного кодексу. Зокрема, глава держави підкреслював, що 12 тис. місцевих бюджетів не зможуть бути підготовлені статистично, що приведе до ряду прорахунків. Крім того, в Секретаріаті президента заявляли про те, що реалізація цього кодексу на практиці можлива лише через ручне управління з боку Кабміну та Мінфіну.

У свою чергу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко піддала критиці дії В.Ющенка, назвавши їх "великим посадовим злочином". "Вето накладене лише, щоб боротися особисто зі мною на виборах", - підкреслювала прем'єр-міністр. При цьому Ю.Тимошенко пообіцяла, що вето глави держави на нову редакцію Бюджетного кодексу буде відкликано відразу ж після президентських виборів.

21 вересня ВР не змогла подолати вето на цей закон. За подолання вето проголосували 195 депутатів з 434 зареєстрованих в залі. Разом з тим, народні депутати 228 голосами змогли відправити цей закон на доопрацювання в тридцятиденний термін.