ua en ru

ВР з 1 січня 2014 р. звільняє торговців акціями від сплати податку на операції з цінними паперами

Верховна Рада України з 1 січня 2014 р. звільняє торговців акціями від сплати податку на операції з цінними паперами. Про це пише "Комерсант Україна".

Намагаючись виправити технічну помилку в Податковому кодексі, голова парламентського комітету Віталій Хомутинник за допомогою однієї коми вивів з-під урахування податкових органів весь ринок акцій. У Міністерстві доходів і зборів планують домогтися скасування поправки - на це у них залишилося менше двох місяців.

Вчора в газеті "Голос України" був опублікований прийнятий 24 жовтня закон N657-VІІ з поправками до Податкового кодексу (ПК), одна з яких з 1 січня 2014 р. виведе акції з-під оподаткування. Не є платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та деривативів фізичні або юридичні особи-резиденти або нерезиденти, які проводять операції з відчуження акцій ощадних (депозитних) сертифікатів..." - йдеться в законі. Зараз винятком є "акції ощадних (депозитних) сертифікатів".

Нагадаємо, з 1 січня 2013 р. при позабіржових операціях з цінними паперами стягується податок у розмірі 1,5% від суми угоди, за умови знаходження паперів у лістингу фондової біржі - 0,1%. Якщо ж за ним розраховується біржовий курс, то 0%. Для похідних інструментів (ф'ючерси, опціони) ставка податку залежить від місця проведення трансакцій: на біржі - 0%, за її межами - 85 грн. "З нового року акції не будуть обкладатися податком. Його треба буде платити тільки при операціях з векселями, корпоративними та іпотечними облігаціями", - пояснив суть нового закону віце-президент КУА "Кінто" Анатолій Федоренко.

Автором скасування спеціального податку від операцій з акціями виявився голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів). При підготовці документа до другого читання депутат запропонував внести технічну правку - поставити кому між словами "акцій" і "ощадних", тим самим поширивши виняток на кожен з інструментів. Аналогічну правку раніше пропонував народний депутат Олександр Долженков (Партія регіонів).

У Міністерстві доходів і зборів здивовані появою в законі цієї правки, оскільки ще на етапі узгодження законопроекту до другого читання цю пропозицію було виключено відомством.

"Мабуть, у поверненні правки хтось зацікавлений", - сказало джерело в Міндоходів. У відомстві мають намір ініціювати зміни до ПК, щоб повернути діючу з початку року норму. "В якому форматі вона буде, поки невідомо, але ми працюємо... Податок буде повернутий з двох причин: у перспективі це збільшить платежі до держбюджету, а вже зараз ми навели порядок на ринку цінних паперів, на якому 20 років панував хаос", - зазначило джерело.

За даними Міндоходів, надходження від податку до держбюджету в січні-серпні 2013 р. склали 44 млн грн.