ua en ru

ВР закликає США розглянути надання Україні статусу основного союзника поза НАТО

ВР закликає США розглянути надання Україні статусу основного союзника поза НАТО Фото: Андрій Парубій

Рада також просить США розглянути укладення з Україною оборонної угоди

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №6111 "Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій". За документ проголосували 232 депутати ВР (спочатку 225 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна прагне суттєвого поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і США. У міжнародній політиці існує успішний досвід такого партнерства - Основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль", - зазначається у зверненні.

Таким чином, Рада звертається до США з проханням розглянути питання щодо укладення з Україною оборонної угоди та надання Україні статусу основного союзника поза НАТО.

"Надання Україні статусу основного союзника поза НАТО та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та США матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це є в інтересах України, США, Європи і усього світу", - наголошують парламентарі.

Прийняття цієї постанови зобов’язує голову парламенту Андрія Парубія направити текст звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки, а Міністерство закордонних справ України - направити текст звернення до Адміністрації США.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив про готовність Сполучених Штатів Америки діяти більш рішуче в питанні України.