ua en ru

ВР ухвалила законопроект О.Єфремова про місцеві вибори

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект №6601 "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений на розгляд парламенту депутатом від Партії регіонів Олександром Єфремовим. За відповідне рішення проголосували 246 депутатів з 426 зареєстрованих в залі.

Разом з тим, ВР не підтримала законопроект №6600 "Про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (шодо впровадження відкритих списків кандидатів у депутати від місцевих організацій партій (блоків) та удосконалення процедури відкликання депутатів місцевих рад)", внесений депутатом від Блоку Юлії Тимошенко Сергієм Подгорним та проект закону №6601-1 "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений депутатом від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Арсенієм Яценюком.

Законопроект передбачає проведення виборів депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою. Також він враховує особливий конституційний статус обласних і районних рад, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.
"Так, вибори депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною системою, за якою половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі", - зазначається в пояснювальній записці.
При цьому інша половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.
Законопроект №6601 передбачає, що чергові місцеві вибори призначаються не пізніше як за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів.
Згідно із порядком, запропонованим законопроектом, право висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій.
"Право висування кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій та шляхом самовисування", - зазначено в документі.
Право висування кандидата на посаду міського голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій.