ua en ru

ВР попередньо схвалила розширення повноважень Рахункової палати

Верховна Рада України (ВР) прийняла проект постанови № 2049П, яким попередньо схвалила проект закону, згідно з яким Рахункова палата контролюватиме не лише використання коштів держбюджету, але і їх надходження. За проект постанови "Про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати), попереднє схвалення з урахуванням висновку Конституційного Суду України" проголосували 263 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону контроль від імені Верховної Ради України за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням здійснює Рахункова палата. Організація, повноваження і порядок діяльності Рахункової палати будуть визначатися окремим законом.

"Покладання на Рахункову палату як на незалежний орган повноважень з контролю за виконанням Державного бюджету (як в частині видатків, так і в частині надходжень) зможе забезпечити право всього суспільства на отримання повної, прозорої та об'єктивної інформації про стан національної економіки та державних фінансів", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
У діючій Конституції України зазначено, що Рахункова палата здійснює лише контроль за використанням коштів держбюджету.

Зазначимо, Конституційних суд України визнав відповідним вимогам Конституції законопроект про розширення повноважень Рахункової палати.

Читайте також: Янукович хоче покласти на Рахункову палату функцію контролю за надходженням коштів до держбюджету.