ua en ru

Раді пропонують встановити облік трудового стажу громадян в електронному реєстрі

Раді пропонують встановити облік трудового стажу громадян в електронному реєстрі Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект опублікований на сайті ВРУ

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді скасувати трудові книжки, встановивши, що облік трудової діяльності співробітника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Відповідний законопроект №3507 зареєстрували в Раді 24 листопада.

Наголошується, що порядок ведення цього електронного обліку встановлюється Кабміном.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу законів про працю. А в законі "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" пропонується розширити список даних про співробітника, що вносяться до реєстру.

Зокрема до персональної облікової картки застрахованої співробітника вноситься додаткова інформація про: унікальний номер електронної персональної облікової картки застрахованої особи; серію та номер паспорта; місце реєстрації; місце отримання пенсій; відомості про членів сім'ї, які перебувають на утриманні застрахованої особи, і її дітей.

У таку картку також передбачається вносити інформацію, необхідну для обчислення та призначення страхових виплат, а саме: сума виплат (доходу), з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць; період трудових відносин; сума періодів страхового стажу; відомості про трудові відносини (прийняття на роботу, присвоєння розряду, переведення на іншу роботу, звільнення); кількість відпрацьованих календарних днів за відповідний місяць; освіта; професія; назва посади із зазначенням структурного підрозділу; інформація про основне місце роботи; відомості про добровільну сплату єдиного внеску за договором про добровільну участь; інформація про судимість (якщо вона не погашена); інформація про отриманий трудовий стаж.

Встановлюється, що періоди роботи, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, за періоди після 1 липня 2016 року зараховуються до страхового стажу за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового соціального держстрахування, і виданими роботодавцем документами про умови праці і тривалості роботи.

Нагадаємо, Кабмін підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку щодо ліквідації трудових книжок, відповідні проекти законів подані на розгляд парламенту.