ua en ru

ВР планує врегулювати діяльність кредитних посередників

ВР планує врегулювати діяльність кредитних посередників Фото: засідання Ради

Законопроект змінює черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит

Верховна Рада України (ВРУ) планує врегулювати діяльність кредитних посередників. Відповідний проект закону №2455 "Про споживче кредитування" за основу в першому читанні з другого разу підтримали 236 нардепів.

"На рівні закону встановлюється обов'язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. Таким чином, необхідність проведення такої оцінки буде не тільки вимогою нормативно-правових актів Національного банку України, які стосуються управління банківськими ризиками, а буде представляти собою законодавчу вимогу", - сказано в пояснювальній записці.

На думку авторів, введення такого обов'язку для небанківських фінустанов поставить всіх кредитодавців у рівні умови.

Передбачається, що в розрахунок ефективної ставки будуть включатися всі відсотки по кредиту та платежі за інші послуги кредитодавця, пов'язані з кредитом. Це вимога буде застосовуватися тільки в тому випадку, якщо рекламні матеріали містять будь-які дані (цифри) за витратами споживача.

Документ регулює діяльність кредитних посередників, яка поки що не врегульована.

Законопроектом також пропонується змінити черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит. В першу чергу буде виплачуватися сума простроченого боргу, у другу - поточні платежі "тіла кредиту" і відсотки, в третю - суми штрафних санкцій.

"За чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу (тіло кредиту) сплачується у третю чергу, а штрафні санкції у другу, що призводить до того, що споживачі опиняються у ситуації, коли всі наявні кошти спрямовуються на погашення вже нарахованих штрафних санкцій, а сама заборгованість не зменшується, оскільки не зменшується база нарахування. Фактично, це стає "нескінченним лічильником" для позичальника. Він буде не в змозі погасити кредит і заборгованість по ньому", - пояснюють автори законодавчої ініціативи.

Крім того, документ містить норми, які регулюють питання надання додаткових і супутніх послуг по договорам споживчого кредитування. Крім того, до укладення договору кредитодавець повинен буде повідомити споживача про орієнтовну вартість послуг третіх осіб (страховиків, оцінювачів тощо), якщо вона йому відома. Проект закону не зобов'язує включати вартість послуг третіх осіб у розрахунок ефективної процентної ставки та сукупної вартості кредиту, з урахуванням того, що така вартість не завжди може бути відома кредитодавцю.

Нагадаємо, Рада може розглянути податкову реформу і проект держбюджету 17 грудня.