ua en ru

ВР планує віднести сімейні фермерські господарства до платників єдиного податку 4-ї групи

ВР планує віднести сімейні фермерські господарства до платників єдиного податку 4-ї групи Фото: ВРУ (РБК-Україна)

Зараз залишається невизначеним на рівні закону порядок відносин таких господарств з державою

Парламент підтримав за основу у першому читанні законопроект №6490-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств", передає кореспондент РБК-Україна.

За основу законопроект підтримали 253 парламентаря.

У пояснювальній записці підкреслюється, що сільські сім’ї практично позбавлені можливості функціонування у правовій формі сімейних фермерських господарств, оскільки залишається невизначеним на рівні закону порядок економічних і соціальних відносин таких господарств з державою.

"На сьогодні, навіть уклавши договір про створення сімейного фермерського господарства, сільські сім’ї допоки не можуть бути віднесені до тієї чи іншої групи платників податків, відповідно, не можуть скористатись рівними або пільговими правами та спрощеннями. А отже, продовжують знаходитися не в рівних конкурентних умовах у порівнянні з фермерськими та іншими сільгоспвиробниками", - сказано в ній.

Так, проектом планується створити правові, економічні та соціальні передумови для легалізації сімейних фермерських господарств з набуттям статусу фізичної особи-підприємця - виробника сільськогосподарської продукції, та, відповідно, забезпечити їм повноцінну участь у соціально-економічному житті держави із встановленням пільгового порядку сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску.

"Законопроектом пропонується забезпечити можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності для фізичних осіб - підприємців, які організували фермерське господарство, в тому числі сімейне, та надати їм можливість бути платниками єдиного податку четвертої групи", - вказують автори документу.

Проектом також передбачений пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для усіх членів фермерського господарства, у т.ч. його голови (доплата ЄСВ за рахунок державного бюджету протягом 10 років) та встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї) до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

Нагадаємо, парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №7060 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань в сфері розпорядження землями державної та комунальної власності".