ua en ru

ВР планує позбавити місцеву владу права контролю за дотриманням законодавства про працю

ВР планує позбавити місцеву владу права контролю за дотриманням законодавства про працю Фото: Верховна Рада України (УНІАН)

Документ за основу підтримали 236 парламентарів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6489 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення". За документ з другого разу проголосували 236 нардепів (спочатку 217), передає кореспондент РБК-Україна.

Так, метою прийняття проекту Закону є удосконалення порядку здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, підвищення його ефективності, зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання.

Проектом планується:

  • конкретизація обсягу повноважень органів державного контролю (нагляду) у сфері господарської діяльності;
  • розмежування державного, внутрішнього та громадського контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення;
  • впровадження стимулюючих заходів до усунення порушень, що вчинені суб’єктом господарювання вперше;
  • позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) за дотримання законодавства про працю та зайнятість населення та надання їм виключно повноважень ініціювання проведення перевірок у зазначених сферах відповідними державними органами.

Зокрема, проектом пропонується включити звернення посадових осіб органів місцевого самоврядування про порушення суб’єктом господарювання законодавства до підстав, на основі яких можуть проводитись позапланові перевірки органами держнагляду.

Також передбачається уточнити повноваження органів місцевого самоврядування щодо здійснення перевірок за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення на підприємствах, установах та організаціях комунальної форми власності.

Також планується уточнити підстав для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведені, визначення граничних строків накладення фінансових штрафів за порушення законодавства про працю, винесення контролюючим органом виключно припису при першому вчиненні правопорушення. Крім того, проектом передбачається визначення граничних строків накладення фінансових штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення.

Відповідальність посадових осіб держнагляду

Зазначимо, що проектом пропонується встановлення адміністративної відповідальності посадових осіб органів держнагляду (контролю) за винесення приписів, розпоряджень, податкових повідомлень-рішень, вимог та рішень про накладення фінансових стягнень, що скасовані в адміністративному чи судовому порядку.

При цьому передбачається уточнення підстав для притягнення до відповідальності за недопущення до проведення перевірки, створення перешкод у її проведені посадовим особам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Крім того, планується встановлення адміністративної відповідальності фізичних осіб та посадових осіб за подання до органів державного нагляду (контролю) безпідставних скарг про порушення суб’єктами господарювання законодавства про працю та зайнятість населення.