ua en ru

ВР відправила на повторне друге читання законопроект щодо визначення штрафів АМКУ

ВР відправила на повторне друге читання законопроект щодо визначення штрафів АМКУ Фото: засідання Ради

За відповідне рішення проголосував 241 нардеп

Верховна Рада України відправила на повторне друге читання законопроект №2431 щодо визначення розміру штрафів органами Антимонопольного комітету України за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Таке рішення підтримав 241 парламентар, передає кореспондент РБК-Україна.

Відправити документ на повторне друге читання було спільним рішенням комітету та парламентарів.

Так, законопроектом передбачається, що органи АМКУ при визначенні розмірів штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції застосовують методику з розрахунку розміру штрафів органами комітету за порушення закону про захист економічної конкуренції, яка затверджена розпорядженням АМКУ.

Вказана методика розроблена, виходячи з особливостей національного правового регулювання та правових традицій та водночас враховує кращий європейський досвід.

Документом встановлюється право суб'єкта господарювання - відповідача у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції оскаржувати рішення АМКУ до господарського суду в частині застосування штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення закону про захист економічної конкуренції.

Проект передбачає, що господарський суд за результатами розгляду заяви про визнання недійсним рішення комітету в частині накладення штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення закону про захист економічної конкуренції може залишити визначений розмір штрафу та/або встановлене зобов'язання без змін, зменшити розмір штрафу, змінити встановлене зобов'язання або визнати недійсним рішення Антимонопольного комітету в частині накладення штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення закону про захист економічної конкуренції.

Крім того, передбачається, що під час розгляду позовної заяви суб'єкта господарювання про визнання недійсним рішення АМКУ в частині накладення штрафу та/або встановлення зобов'язання щодо усунення наслідків порушення законодавства про захист економічної конкуренції господарський суд має керуватися також і методикою з розрахунку розміру штрафів органами комітету за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, раніше АМКУ вирішив оштрафувати "Газпром" на 85 млрд гривень.