ua en ru

ВР відхилила законопроект про права забезпечених кредиторів при банкрутстві їх боржників

ВР відхилила законопроект про права забезпечених кредиторів при банкрутстві їх боржників Фото: Верховна Рада України

Проектом закону пропонувалося встановити заборону для проблемних боржників на отримання нових кредитів

Верховна Рада України відхилила законопроект про посилення прав забезпечених кредиторів під час банкрутства або санації їх боржників. Відповідний законопроект №2286а підтримали в першому читанні за основу 202 парламентарія, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що повернення документа на повторне перше читання підтримали 211 депутатів ВР, а його повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи – лише 215 при 226 мінімально необхідних.


"Даний законопроект оголошую відхиленим", - сказав заступник голови Ради Андрій Парубій.

Документом пропонувалося, щоб план санації боржника передбачав поділ кредиторів на категорії в залежності від виду вимог, наявності або відсутності забезпечення за боргами. Заставне ж майно банкрута буде використовуватися виключно для задоволення вимог конкретного кредитора.

Проектом закону пропонувалося встановити заборону для проблемних боржників на отримання нових кредитів.

Згідно з пояснювальною запискою, зменшення обсягу проблемної заборгованості в банківському секторі дозволило б розформувати резерви, які сформовані банками під негативно класифіковані кредити. Автори документа вважають, що це могло принести державному бюджету країни 20 млрд гривень (за рахунок сплати податку на прибуток).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР відправила на доопрацювання законопроект про реструктуризацію іпотечних кредитів.