ua en ru

ВР відхилила законопроект про штрафи за порушення умов поводження з небезпечними відходами

ВР відхилила законопроект про штрафи за порушення умов поводження з небезпечними відходами Фото: Верховна Рада України

За основу проект закону підтримали лише 178 нардепів

Верховна Рада України відхилила законопроект №2950, ​​який передбачає штрафи для суб'єктів господарювання за порушення ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, за основу проект закону підтримали 178 нардепів, повернення до профільного комітету на доопрацювання - 200 депутатів ВР, а суб'єкту законодавчої ініціативи - 218.

"Законопроект відхилений", - зазначив глава ВРУ Андрій Парубій.

Так, документом пропонувалося встановити, что загальні вимоги до матеріально-технічної бази для здійснення госпдіяльності щодо поводження з небезпечними відходами, а також технічної документації визначаються ліцензійними умовами.


Передбачалося встановити, що за порушення вимог ліцензійних умов нараховується штраф в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум - 17 гривень); за порушення строків та порядку надання звіту щодо поводження з небезпечними відходами - від 100 до 200 таких доходів; за приховування, перекручення або відмова від надання звіту щодо поводження з небезпечними відходами - від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

При цьому за непередачу найнебезпечніших відходів суб'єктам господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності щодо поводження з небезпечними відходами пропонувалося встановити штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суми штрафів повинні були зараховуватися до державного бюджету.

Нагадаємо, за даними Мінекології, в Україні налічується 6 тисяч звалищ і полігонів, з них перевантажених - 16%, а не відповідають нормам екологічної безпеки - 19%.