ua en ru

ВР схвалила призначення пенсії овдовілим подружжям чорнобильців незалежно від причини смерті

ВР схвалила призначення пенсії овдовілим подружжям чорнобильців незалежно від причини смерті Фото: Верховна Рада

Закон передбачає виділення додаткових 174 млн гривень на рік

Верховна Рада України встановила призначення пенсії втратившим годувальника дружинам/чоловікам учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії незалежно від зв'язку смерті їх подружжя з Чорнобильською катастрофою. Відповідний законопроект №5594 підтримали 262 депутати ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Зміни вносяться до статті 54 закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Документом передбачається скасувати необхідність встановлювати причинний зв'язок смерті з Чорнобильською катастрофою виключно у разі набуття права дружинами/чоловіками померлих інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1), на отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника.

У пояснювальній записці зазначається, що в разі прийняття законопроекту 6 627 подружжя загиблих ліквідаторів отримають право на пенсії у зв'язку з втратою годувальника, на що буде потрібно додатково 174 млн гривень на рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №5587 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення будівельної діяльності". За документ проголосували 276 нардепів.