ua en ru

ВР не повинна поспішати з прийняттям законопроекту про загальне декларування доходів, - Калєтнік

Парламент може підтримати законодавчі ініціативи із загального декларування доходів, але з початку в Україні потрібно забезпечити електронний документообіг між всіма органами державної влади. Про це в коментарі Рада-ТВ заявив перший заступник голови Верховної Ради України, депутат від фракції КПУ Ігор Калєтнік,повідомила прес-служба першого заступника голови ВРУ.

"Ми маємо створити відповідну електронну систему, яка дозволить обмінюватись інформацією між всіма органами державної влади, які мають працювати дуже чітко, швидко, щоб люди не носили купу довідок. Щоб не створити довгі черги по декларуванню. А потім перейдемо до наступного етапу: подання декларацій із дому - через Інтернет", - заявив Калєтнік.

На його думку, законопроект про загальне декларування доходів може передбачати санкції адміністративного або кримінального характеру.

"Якщо загальне декларування доходів буде добровільним, без наслідків - ніхто декларувати не буде. Якщо у законопроекті будуть передбачені наслідки адміністративного або кримінального характеру, то постане проблема: за що покарати громадян, які не задекларували доходи, якщо при цьому вони не мали змоги це зробити", - підкреслив Калєтнік.

Він також зазначив, що на сьогодні поки не зрозуміло, як система загального декларування доходів буде працювати.

"Ми насправді сьогодні не знаємо, скільки людей проживає в Україні. У нас 46 млн населення, з них велика кількість непрацюючих, тих, хто взагалі не має ніяких доходів. У нас 8 млн українців сьогодні на заробітках в Європі. Близько 14 млн - пенсіонерів. Тому ініціативи - гарні, але ми не маємо поспішати із їх прийняттям", - підкреслив Калєтнік.

Читайте також: У Києві у 2013 р. об'єм повернення податкової знижки зросте на 67,4% - до 21,6 млн грн, - Міндоходів