ua en ru

ВР має намір скасувати експортне мито на газ в країни - члени Енергоспівтовариства

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект № 2471а "Про внесення зміни до пункту 9 розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо експорту енергоносіїв до країн-членів Енергетичного співтовариства" (ЕС). За відповідне рішення проголосували 340 народних депутатів, проти - 0, утримався 1 депутат.

Проектом закону запропоновано скасувати застосування вивізного (експортного) мита при оформленні експорту енергопродуктів (газ, природний газ у газоподібному стані, природний газ у скрапленому стані і інш.) у країни - члени Енергетичного співтовариства.

"Основною метою прийняття закону України є приведення законодавства України у відповідність із законодавством Європейського союзу, в тому числі в частині виконання зобов'язань, передбачених протоколом про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства", - йдеться в пояснювальній записці до законопроектом.

Як повідомив під час представлення даного законопроекту заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, цей законопроект має надати право європейським партнерам України закачувати газ в українські підземні сховища газу та вибирати його, коли їх буде це потрібно, не сплачуючи мито. У той же час Україні зможе одержувати платню за зберігання газу у своїх сховищах.

Як підкреслив співдоповідач - народний депутат Олег Зарубінський, експортне мито на енергоносії в Україні наразі становить 35% від обсягу експорту . Законопроект пропонує відмінити експортне мито на енергоносії до країн - членів Європейського енергетичного співтовариства.