ua en ru

Вперше за п'ять років в Івано-Франківській області збільшилися обсяги розподілу газу

Вперше за п'ять років в Івано-Франківській області збільшилися обсяги розподілу газу Фото: газові труби ("Нафтогаз України")

Найбільший приріст протранспортованого газу припадає на побутових споживачів

За перше півріччя 2017 ПАТ "Івано-Франківськгаз" транспортувало 400 млн куб. м природного газу. Це майже на 11% більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомили в прес-службі компанії.

Найбільший приріст протранспортованого газу припадає на побутових споживачів - 34 млн куб. м. Крім населення наростили обсяги, порівняно з минулим роком бюджетна сфера і ТКЕ: на 1,4.млн куб. м і 3 млн куб. м відповідно. Зате промисловість - єдина категорія споживачів природного газу, для якої скоротилися обсяги розподілу енергоресурсу.

"Збільшення обсягів розподілу газу для населення пов'язане перш за все з діючою системою субсидування, що не спонукає споживачів до економії. У середньому один субсідіант використовує в два рази більше природного газу, ніж споживач, який платить за газ грошима", - зазначив комерційний директор ПАТ " Івано-Франківськгаз "Віктор Кедик.

У прес-службі його інформацію підтвердили на прикладі. Сім'я з трьох осіб, що не оформила субсидії і проживає в квартирі площею 100 кв. м з автономним опаленням газом, протягом року використовує зазвичай 860 куб. м. Зате сім'я з такою ж кількістю членів сім'ї і площею приміщення, маючи державну допомогу, використовувала майже 2160 куб. м газу.

"Таким чином, діюча система нарахування державної допомоги органами соцзахисту субсидій сприяє збільшенню використання енергоресурсу. Більш того, багато споживачів спеціально нарощують витрати газу для того, щоб в подальшому їм не зменшили субсидію", - відзначили в прес-службі.

У той же час, згідно з наданою інформацією, система бюджетних розрахунків за субсидії призводить до дефіциту обігових коштів в газорозподільних компаніях. По-перше, розрахунки по субсидіях, які оформляються протоколами, неможливо направити на виплату заробітної плати працівникам або на закупівлю матеріалів для ремонту газопроводів та інших пунктів інвестпрограми. По-друге, бюджетна компенсація за субсидії та пільги надходять зі значною затримкою.

"Ці фактори для" Івано-Франківськгазу "є критичними, адже саме населення є основним клієнтом компанії: на цю категорію споживачів припадає 70% протранспортованого газу. При цьому частка пільг і субсидій становить понад 53% від надходжень компанії", - підкреслили в прес-службі.

За прогнозами фахівців газового господарства, до кінця року обсяги споживання зростуть ще на 2-5%. Однак, як заявили в "Івано-Франківськгазі", через перераховані проблеми, компанія і надалі буде відчувати дефіцит тарифної виручки що спрямовується на підтримку і розвиток газорозподільної системи. Для усунення цієї перешкоди необхідно відділення плати за розподіл газу від загальної вартості блакитного палива і монетизація субсидії.