ua en ru

Повернення до ручного регулювання цін на вугілля неможливе, - екс-міністр енергетики

Повернення до ручного регулювання цін на вугілля неможливе, - екс-міністр енергетики Фото: Іван Плачков (з відкритих джерел)

На думку експерта, для підвищення рівня енергонезалежності необхідно залучати в галузь інвестиції

Встановлення ринкового рівня цін на енергетичне вугілля, яке використовується для виробництва електроенергії в Україні, дозволить залучити інвестиції у видобуток цієї сировини, а також інших енергоресурсів, тим самим збільшуючи ступінь енергонезалежності держави. Таку думку в коментарі "Главкому" висловив екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Іван Плачков.

На його думку, для підвищення рівня енергонезалежності необхідно залучати в галузь інвестиції.

"Якщо ціна буде ринкова, буде вигідно в Україні видобувати вугілля, то прийдуть інвестори будуть інвестувати і будуть видобувати вугілля, не буде залежності від імпорту", - підкреслив експерт.

Він також додав, що відмовитися від ринкової формули ціноутворення на вугілля (Роттердам+), яка сьогодні вже впроваджується в Україні, неможливо. "Ми повинні працювати за ринковою ціною. Ринок все врегулює, поставить все на своє місце", - зазначив Плачков.

"Коли ми говоримо про енергонезалежність, ми говоримо не тільки про вугілля. Це нарощування видобутку і вугілля, і газу та уранової руди, первинних енергоресурсів. Потенціал у нас колосальний, тому що Україна видобувала 75 млдр куб. газу, зараз 18. Добували 120 тис. тон вугілля, а зараз – від 30 до 40, видобувала близько 15 млн тонн нафти, зараз це десь 1-1,5 млн і т. д.", - підкреслив Плачков.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що чверть енергетичного вугілля в Україні має імпортне походження. Вугілля імпортується з РФ, ПАР і США.

У свою чергу перший заступник голови АМКУ Марія Ніжник заявила, що ціна на вугілля повинна бути ринковою і однаковою як для українських шахт, так і для імпорту.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Згідно з цією методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.