ua en ru

Повернення мережі "Амстор" позитивно вплине на українську економіку, - експерт

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер назвав позитивною для української економіки, яка знаходиться в кризі, новину про повернення на ринок торгової мережі "Амстор".

"Спад ще не закінчився, нас чекає важка зима, важкий 2016 рік. Багато "поховали" мережу "Амстор": корпоративний конфлікт, сумнівні вчинки міноритарія, складні відносини з банками і постачальниками. Звичайно, її друге народження - це добрий знак у тому ставленні, що в Україні потроху на краще змінюється ситуація в бізнесі", - зазначив керівник.

Пасхавер також позитивно оцінив співпрацю власників "Амстора" та одного з найуспішніших рітейлерів в Україні Fozzy Group.

"Це гарний результат як для Смарт-Холдингу, так і для Fozzy. Частково це може бути прикладом того, як треба виживати у складних умовах і для інших учасників ринку", - сказав експерт.

Нагадаємо, " Смарт-Холдинг і Fozzy Group домовилися про спільний розвиток торгової мережі "Амстор". Згідно з повідомленням, сторони, зокрема, досягли угоди про реалізацію проекту з відновлення роботи магазинів мережі в повному обсязі. Мова йде про магазинах, які знаходяться поза зоною АТО. Сторони погодили і підписали відповідний меморандум, яким визначено умови та параметри співпраці, а також генеральну угоду.

Раніше генеральний директор "Смарт-Холдингу" Олексій Тимофєєв заявляв: "Ми кожен день отримували сотні питань по різних каналах комунікації від споживачів про те, коли повернеться "Амстор". Це бренд, який заслужено користується довірою покупців. Тому закриття мережі, звільнення десятків тисяч людей ніколи нами не розглядалися, не зважаючи на катастрофічну ситуацію, до якої призвели дії колишнього менеджера і міноритарного акціонера ГК "Амстор" Володимира Вагоровського. Експерти ринку не вірили в можливість відродження мережі. Повністю зруйнована інфраструктура, відсутність фінансової та кадрової документації, вкрадена виручка - це те, як виглядали всі торгові центри "Амстор" на початку 2015 року".

Група компаній "Амстор", створена в 2003 році, виступала оператором однойменної української торговельної мережі. У 2009 році власником групи компаній став Смарт-Холдинг, сконцентрував понад 70% пайової участі в групі. На початок 2014 року торгова мережа об'єднувала 38 магазинів формату супер - гіпермаркет (більше 10 тис. співробітників) в шести регіонах Східної, Центральної та Південної України.

У даний момент 18 магазинів знаходяться в зоні АТО і не контролюються Смарт-Холдингом.

В кінці 2014 р. головний акціонер - Смарт-Холдинг - викрив міноритарія і керуючого групою компаній (ГК) "Амстор" Володимира Вагоровського у протиправних діях, виведенні коштів з підприємств групи на сторонні компанії з метою особистого збагачення, намагання привласнити бізнес. Володимир Вагоровський був усунений від керівництва, проведено повний аудит роботи мережі, з ініціативи Смарт-Холдингу на зборах учасників підприємств ДК "Амстор" було змінено склад керівників. На початку 2015 р. магазини торгової мережі були захоплені озброєними людьми, які перебували там до 9 січня.

За їх словами, вони діяли за вказівкою Володимира Вагоровського. В магазинах була знищена вся інфраструктура, фінансова та кадрова документація були вивезені в невідомому напрямку, зникла виручка.

Незважаючи на це Смарт-Холдингу вдалося зберегти колективи і відновити роботу мережі, інвестувавши понад 150 млн грн. Логічним продовженням стало співробітництво з одним з лідерів українського рітейлу Fozzy Group.