ua en ru

Порушення нової кримінальної справи проти Тимошенко пов'язане з виявленими новими обставинами, - ГПУ (доповнення)

Порушення нової кримінальної справи проти екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко пов'язане з виявленими новими обставинами. Про це заявив прес-секретар Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Скасування постанови про закриття кримінальної справи - це нова обставина, яка дозволила реанімувати справу", - сказав Бойченко.
За його словами, постанови (які були винесені колишнім генеральним прокурором Святославом Піскуном у грудні 2005 р. про закриття кримінальної справи) винесені без повного та всебічного аналізу доказів по справі.
Бойченко додав, що податковою міліцією виявленні незаконні операції по сплаті податків корпорацією ЄЕСУ у газових відносинах.
"На сьогодні Юлія Володимирівна Тимошенко має статус особи, проти якої порушена кримінальна справа (за данним питанням) ... Їй ще не висунуто обвинувачення по цій справі і ще не проводився допит її як підозрюваної", - сказав Бойченко.
Він додав, що Піскун не буде притягатися до Кримінальної відповідальності.Нагадаємо, Генеральною прокуратурою України (ГПУ) 20 жовтня 2011 р. скасовано незаконну постанову про закриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко за фактами розкрадання понад 25 млн грн бюджетних коштів та ухилення від сплати понад 20 млн грн податків шляхом введення злочинної фінансової схеми розрахунків за природний газ корпорацією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) і приховування доходів від діяльності її офшорної компанії, повідомляє прес-служба ГПУ.

Водночас Генеральна прокуратура оскаржує в касаційному порядку незаконні рішення суду про закриття інших епізодів злочинної діяльності у цій кримінальній справі.

Досудове слідство у справі проводиться податковою міліцією.

Зазначимо, на сьогодні проти Тимошенко порушені кримінальні справи щодо перевищення повноважень при підписанні газових угод у 2009 р., за якою обвинувальний вирок склав 7 років позбавлення волі та 3 роки без права займати керівні державні посади.

Кримінальна справа порушена за ч. 2 ст. 191 (до 12 років позбавлення волі), та ст. 212 КК України (близько 8 років).
Також проти Тимошенко також порушено справу щодо коштів, отриманих у рамках Кіотського протоколу по продажу квот на викиди парникових газів та щодо зловживання при закупівлі урядом за завищеною ціною 1000 автомобілів швидкої допомоги, що призвело до збитків держави в 50 млн грн (об'єднані в одну справу).
13 жовтня СБУ порушила кримінальну справу проти Тимошенко за боргом ЄЕСУ. Тимошенко звинувачується в тому, що будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів України зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму 405,5 млн дол.
Таким чином, проти Тимошенко порушено чотири кримінальні справи.