ua en ru

ВООЗ назвала 10 найбільш чистих світових столиць

ВООЗ назвала 10 найбільш чистих світових столиць Фото: Стокгольм

Найчистішою столицею світу визнано Стокгольм

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала дані про забруднення повітря в столицях країн світу. Згідно з ним, Стокгольм очолив список з 10 найбільш екологічно чистих світових столиць. Про це пише британська газета The Telegraph, яка склала цей рейтинг на основі даних ВООЗ.

На другому місці переліку виявився Веллінгтон (Нова Зеландія), а замикає трійку столиця Австралії Канберра. Четверта позиція дісталася Оттаві (Канада), п'ята — столиці Шотландії Едінбургу. У десятку в порядку убування також були включені Монтевідео (Уругвай), Таллінн (Естонія), Гельсінкі (Фінляндія), Монако і Мадрид (Іспанія).

Найбільш забрудненою зі світових столиць визнаний Ер-Ріяд (Саудівська Аравія). В трійку найгірших також увійшли Нью-Делі (Індія) і Доха (Катар).

При формуванні рейтингу експерти орієнтувалися на відомості про рівні забруднення повітря у містах — норму концентрації в атмосфері дрібнодисперсних частинок 2,5 PM.

PM 2,5 — тверді частинки розміром 2,5 мікрон і менше, які знаходяться в повітрі міст у зваженому стані. Норма їх концентрації, встановлена ВООЗ, становить 25 мікрограмів на кубічний метр. Перевищення цього параметра може призвести до розвитку захворювань дихальних шляхів.

Нагадаємо, раніше міжнародне агентство нерухомості Savills склало рейтинг найкомфортніших міст світу. На перше місце вони поставили столицю Данії - Копенгаген. На другому і третьому місці поставили Стокгольм і Мельбурн.