ua en ru

Войціцька звернеться до НАБ з вимогою розслідувати діяльність "Запоріжжяобленерго"

ро це вона сказала у коментарі журналістам.

Секретар комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька звернеться в Національне антикорупційне бюро (НАБ) з вимогою розслідувати діяльність компанії "Запоріжжяобленерго". П

"Була інформація, що антикорупційне бюро зайнялось питаннями, які стосуються "Запоріжжяобленерго". Якщо це не мало місця, тоді я особисто подам відповідне звернення разом з тими депутатами, які також захочуть в цьому розібратися", - заявила Вікторія Войціцька.

За її словами, влітку минулого року вона писала звернення в Генеральну прокуратуру стосовно "Запоріжжяобленерго" щодо можливого складу злочину, пов'язаного з виведенням грошей через третіх підставних осіб.

"Я робила посилання, в тому числі на рішення НКРЕКП. На жаль, від Генеральної прокуратури коментар був на зразок того, що вони не бачать ніякого складу злочину, не бачать жодних проблем. Тобто треба було довести ситуацію до такого абсурду, щоб зараз вже регулятор фактично, по-перше, визнав неможливість зі свого боку впливати на діяльність компанії, а з іншого боку, вбачав єдиний інструмент - це зміна керівництва, що треба було зробити вже давним-давно", - зазначила Вікторія Войціцька.

За її словами, люди прикриваються папірцями, правильно складеними договорами і при цьому контролюючі органи не бачать, що там є ознаки злочину.

"Напевно, хтось якимось чином прикриває такі схеми, і вважає, що там нема за що братися", - зазначила народний депутат.

За даними ЗМІ, раніше глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що державні обленерго, зокрема "Запоріжжяобленерго" і "Харківобленерго" умисно не сплачують в ДП "Енергоринок".

Зазначалося, що 18 лютого на відкритому засіданні НКРЕКП було прийнято рішення накласти штраф на ВАТ "Запоріжжяобленерго" за порушення Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом. Також повідомлялося, що НКРЕКП готує звернення до Кабінету міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, правоохоронні органи, в тому числі Національне антикорупційне бюро України, а також Фонд державного майна України щодо відмови ВАТ "Запоріжжяобленерго" представникам НКРЕКП в проведенні планової перевірки. Комісія також вирішила звернутися до Кабінету міністрів України як органу, який спрямовує та координує діяльність Фонду державного майна України з пропозицією розгляду питання про термінову зміну керівництва ВАТ "Запоріжжяобленерго".