ua en ru

Війська А.Уаттара готові до вирішального наступу на Абіджан

Гійом Соро, призначений Алассаном Уаттара прем'єр-міністром Кот-д'Івуара, повідомив пресі про готовність сил, лояльних до А.Уаттара, до вирішального наступу на Абіджан. Про це повідомляє телеканал PressTV з посиланням на AFP.

"Стратегія передбачала оточення міста Абіджан, і це нам вдалося. Ми послали солдатів в центр міста, щоб переслідувати війська Лорана Гбагбо, міліцію і найманців", - заявив Г.Соро в неділю.

Г.Соро заявив, що їхні попередні напади створили паніку серед сил Л.Гбагбо і це допоможе силам А.Уаттара в повному захопленні Абіджана.

У найбільшому місті країни Абіджані тривають бої між прихильниками А.Уаттара і Л.Гбагбо. У неділю французькі військові взяли під контроль міжнародний аеропорт в Абіджані, а Генсек ООН Пан Гі Мун закликав А.Уаттара розслідувати масові вбивства, які, можливо, зробили на заході країни його прихильники.

Нагадаємо, в кінці листопада 2010 р. в Кот-д'Івуарі пройшов другий тур президентських виборів, за підсумками яких обидва кандидата - і Л.Гбагбо, і А.Уаттара - оголосили про свою перемогу. Перший користується підтримкою в основному християнського населення, другого підтримують мусульмани. Країни світової спільноти, насамперед США, визнали главою країни А.Уаттара і закликали Л.Гбагбо піти у відставку. Однак останній не погодився віддавати владу, після чого боротьба між прихильниками і супротивниками обох політиків набула характеру збройного протистояння.