ua en ru

Східне партнерство не спрямоване проти Росії, - Туск

Східне партнерство не спрямоване проти Росії, - Туск Фото: Дональд Туск

Глава Європейської ради підкреслив, що Східне партнерство - не конкурс краси

Голова Європейської ради Дональд Туск підкреслив, що проект ЄС щодо інтеграції з країнами колишнього СРСР "Східне партнерство" не направлений проти Росії. Про це заявив Туск, прибувши на саміт Східного партнерства, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я б хотів також прокоментувати тим, які кажуть, що Східне партнерство спрямоване проти Росії. Це не так. Східне партнерство - це не конкурс краси між Росією і ЄС", - зазначив він.

Він підкреслив, що ЄС залишається єдиним "незважаючи на дестабілізацію, агресію, навіть війну".

Він зазначив, що 25 з 28 європейських лідерів дотримуються єдиної позиції.

"Сьогодні я абсолютно переконаний, що Східне партнерство є нашим пріоритетом не тільки для східної чи центральної частини нашого континенту, як це було 5 років тому. ЄС хоче поліпшити відносини з усіма нашими партнерами східного партнерства", - сказав Туск.

Він зазначив, що дуже важливо, щоб країни Східного партнерства почали змінюватися зсередини.

"Ми хочемо і це, напевно, найбільш важливо, щоб вони змінили суспільство на благо своїм громадянам. Це також означає, що вони більш стійкі до зовнішнього тиску", - сказав Туск.

"ЄС є партнером, якому можна довіряти в довгостроковій перспективі. Я знаю дуже добре, що є побоювання перед змінами, але вимагає виконати нашу стратегію", - сказав він.

Він зазначив, що "Наше партнерство - це коли ми йдемо крок за кроком вперед, так як будувався ЄС. Крок за кроком означає, що ми прогресуємо в торгівлі, енергетиці та мобільності, реформи, що також є в найкращих інтересах наших партнерів".

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив про те, що лідери країн-членів погодили текст підсумкової декларації саміту Східного партнерства.