ua en ru

У питанні створення антикорупційного суду триває пошук оптимальної формули, - Порошенко

У питанні створення антикорупційного суду триває пошук оптимальної формули, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко назвав чотири складові, які зроблять антикорупційний суд успішним

У питанні створення антикорупційного суду в Україні триває пошук оптимальної формули. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час виступу в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), передає прес-служба українського лідера.

"Знаю, що особлива увага прикута до питання створення антикорупційного суду. Наразі триває робота з пошуку оптимальної формули для створення цього надважливого органу. Безумовно, за його назвою не маємо втратити суть самої реформи", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що зусилля зі створення антикорупційного суду будуть успішними, якщо будуть враховані чотири складові: якісне законодавство, яке відповідає нормам української Конституції; незалежні, політично нейтральні та неупереджені члени комісії, яка здійснюватиме добір судів; професійні та доброчесні кандидати, а також якщо в суспільстві існуватиме довіра до новоствореного суду.

Порошенко додав, що найбільше питань викликають запропоновані народними депутатами положення про повернення політичним органам - Верховній Раді, Міністру юстиції, президенту - суттєвого впливу на формування складу антикорупційного суду.

"Нещодавній висновок Венеціанської комісії чітко і недвозначно відзначив неприпустимість політичного впливу на формування антикорупційного суду. Адже це суперечить європейським стандартам ідеології конституційної реформи, що має бути побудована на принципі максимальної деполітизації судової влади", - заявив президент.

Нагадаємо, у вересні в антикорупційній організації Transparency International заявили, що антикорупційний суд в Україні можна створити в розумні терміни при наявності політичної волі Порошенко і Верховної Ради.