ua en ru

Питання постачання вугілля в Україну було ініційовано Трампом, - джерела

Питання постачання вугілля в Україну було ініційовано Трампом, - джерела Фото: Дональд Трамп (president.pl)

Міністерство енергетики запевняє, що постачання вугілля з США не є ідеєю, нав'язаною Трампом, а є необхідністю

Питання постачання американського вугілля в Україну було ініційовано президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом. Про це сказано в статті РБК-Україна "Політичне паливо: скільки буде коштувати Україні вугілля з Сполучених Штатів".

Так, декілька джерел РБК-Україна, знайомі з переговорами, повідомили виданню, що питання про постачання вугілля було ініційовано Трампом.

"Для американського лідера дуже важливо виконати свої передвиборні обіцянки, що стосуються відродження вугільної промисловості в Штатах. У березні він підписав відповідний указ, а тепер намагається знайти стабільні ринки збуту. Саме Трамп підняв цю тему під час розмови з Порошенком", - повідомив співрозмовник видання, знайомий із ситуацією зсередини.

Зокрема, 28 березня Трамп скасував мораторій на розробку нових родовищ вугілля, який був введений його попередником Бараком Обамою. Цей документ передбачає перегляд плану адміністрації Обами "Чиста енергія", яка передбачала значне скорочення використання вугілля у виробництві електроенергії. Ще на етапі передвиборчої кампанії Трамп заявляв, що в результаті реалізації цього плану вугільна галузь США "на межі виживання", а "сотні тисяч американців втратили робочі місця".

Українські чиновники відмовляються офіційно коментувати політичну складову угоди з імпорту вугілля з США. При цьому, на правах анонімності, в Кабінеті міністрів не приховують, що Україна готова "допомогти" американським партнерам налагодити ринок збуту палива. Міністерство енергетики запевняє, що постачання вугілля з США є "ідеєю, яку не нав’язав американський президент, а необхідністю".

"Ми планували спочатку, що це питання буде обговорюватися в ході візиту Порошенко в Штати. Ні ПАР, ні Австралія не можуть дати нам необхідний обсяг антрациту. Від російського палива потрібно відмовлятися. А Америка може швидко включитися у виробничий процес. Їх вугілля не набагато дорожче , ніж африканське, а логістика - навіть на 40% дешевше", - пояснило РБК-Україна джерело в Міненерго, яке не побажало назвати своє ім'я.

Нагадаємо, за підсумками візиту президента Петра Порошенка в США Україна досягла домовленості з США про можливість закупівлі 2 мільйонів тонн вугілля.