ua en ru

Військові НАТО відмовилися від спроб штурмувати барикади на півночі Косово

На півночі Косово військовослужбовці НАТО відведені від барикад, споруджених напередодні місцевими сербами на дорозі до прикордонного переходу між Косово і Сербією, передає радіо "Свобода".

Представник НАТО заявив, що військові відмовилися від спроби розблокувати дорогу, щоб "уникнути кровопролиття". Рішення миротворців привітав Белград. Сербські представники заявили, що переговори з НАТО про майбутній режим функціонування контрольно-пропускних пунктів на кордоні тривають.

Нагадаємо, 25 липня влада Косова відправили поліцейський спецназ на північ краю, де розташовані райони з переважно сербським населенням. Завдання спецназівців - взяти під контроль два прикордонних контрольно-пропускних пункти, щоб не допускати постачання товарів сусідню Сербії. Вирішити конфлікт намагаються представники НАТО і Європейського Союзу. Їх представники заявили, що косовський спецназ відведе свої сили з регіону.

В даний час на півночі Косово проживають 60 тис. сербів. Вони не визнають суверенітету краю і вважають своєю столицею Белград.

В 2008 р. Косово в односторонньому порядку проголосило свою незалежність від Сербії. Низка країн світу, зокрема США і більшість держав Європи, визнали її. Белград як і раніше вважає цю територію частиною сербської держави. Не визнають незалежність Косова Росія, Індія, Китай і низка інших країн світу.